Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Dimridåer efter bombhotet i Göteborg

Publicerad: 15 November 2010, 09:05


Förra veckan skickade chefsåklagaren Tomas Lindstrand ut ett pressmeddelande där han försvarade ingripandet i Göteborg. Sedan gjorde han sig oanträffbar. Och de flesta journalister verkar ha nöjt sig med det.

Enligt pressmeddelandet som Tomas Lindstrand skickade ut i onsdags fanns det ett bombhot mot Göteborg, det var rätt att agera som polisen gjorde, men tyvärr greps fel personer.

Med dessa dimridåer har TT, SvD, DN och majoriteten av de medier jag följt låtit sig nöja. Den enda tidningar jag läst som redovisat att de försökt få tag i honom är GP och Aftonbladet.

Göteborgs-Posten skriver att tidningen förgäves försökt nå Tomas Lindstrand. Aftonbladet skriver att Tomas Lindstrand gjort sig oanträffbar och slänger luren i örat på reportern. Sveriges Radio Ekot verkar vara den enda redaktion som fått tag på Tomas Lindstrand.

Aftonbladet och GP gör helt rätt i att fortsätta ringa, för det finns många obesvarade frågor:

- Om det fanns ett bomhot, och det var rätt att agera, men fel personer greps, borde väl rimligen en bomb ha sprängts?
- Och när den nu inte gjorde det, varför sprängdes den inte? Fick de ”riktiga terroristerna” kalla fötter av att polisen grep fel personer?
- Och om fel personer greps, vilka är rätt personer? Jagar man dem nu? Finns de i Sverige eller i utlandet?
- Och fanns det någonsin någon bomb, och om inte, vari bestod bombhotet?

Att chefsåklagaren vid den nationella åklagarkammaren för säkerhetsmål vill lägga locket på och gå vidare är lätt att förstå, han är ansvarig för ett rättsövergrepp mot oskyldiga svenskar, inklusive flera barn som farit mycket illa. Att många medier nöjer sig med dessa dimridåer är också förståeligt, deras bevakning framstår som pinsam i ljuset av vad vi vet nu.

Alla inblandade tjänar på att låta sanningen ligga kvar i dimman. Alla utom de som drabbats och kommer att drabbas av nya rättsövergrepp i ”kriget mot terrorismen”.

Och förstås alla Sveriges mediekonsumenter som lämnats med uppfattningen att  det fanns en bomb i Nordstan (de som inte nåtts av rättelserna) och alla de som fortfarande tror att islamistiska terrorister stod i begrepp att spränga en bomb i Nordstan. (de som fortsatt följa rapporteringen).

Det är omöjligt för någon utan insyn att veta om det fanns någon bomb eller något bombhot mot Nordstan, och det är just därför vi måste fortsätta att ställa frågor till de ansvariga tills vi får tillfredsställande svar.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.