Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag07.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Det är bara ett j som skiljer

Publicerad: 9 Oktober 2015, 08:53


BLOGG Vissa brukar skratta när jag säger att det finns väldigt många likheter mellan att vara jordbrukare och journalist. Sedan inser de att det är sant.

I går pratade jag med DT:s chefredaktör Carl-Johan Bergman i samband med att DT i dag skickar ut en reporter för att följa livet på en mjölkgård under tolv timmar. Då råkade jag nämna min uppväxt på en bondgård och att det finns väldigt många likheter mellan att jobba med jordbruk och ordbruk (eller journalistik om man så vill). Han var kanske inte helt övertygad men när jag berättade att det länge funnits tankar hos mig om att utveckla resonemanget så lät han sig nöja. Han sa till och med att han såg fram mot att läsa detta (vilket kanske bara var för att bli av med mig men i alla fall). Så Carl-Johan, den här listan är för dig och eventuellt andra intresserade.

Några likheter mellan jordbrukare och ordbrukare.

Båda verksamheterna:

1. Är under stark press. För att pressa fram lönsamhet krävs det samarbeten och effektivisering i hög utsträckning. När det gäller mjölknäringen så är ersättningen i dag på samma nivå som när jag höll på med det på 1980-talet. Antalet jordbruk blir bara färre och färre. Men de som blir kvar blir bara större och större. Ungefär som hur det ser ut med antalet tidningskoncerner

2. Är livsnödvändiga för vårt samhälle. Utan livsmedelsförsörjning eller demokratiska verktyg där fristående journalistisk granskning, både lokalt och på riksplanet, är en viktig del faller samhället, som det ser ut i dag, samman. Låt oss vara ärliga, det finns ett antal yrken som vi inte står och faller med. Bilförsäljare, frisör och nagelskulptör för att nämna några exempel. Men självständiga medier och hälsosam mat är viktiga fundament i tillvaron.

3. Kräver multikompetenta medarbetare. En jordbrukare i dag måste vara: mekaniker, veterinär, EU-byråkrat, ekonom, agronom, snickare, elektriker, försäljare, marknadsförare för att bara nämna några kunskaper som krävs för att sköta ett modernt jordbruk. Det handlar inte bara om att krama mjölk ur en spene. Något som i sig är lika svårt som att skriva en bra ingress. Vilken multikompetens som krävs för att vara journalist i dag, och inte minst i morgon vet du lika bra som jag Carl-Johan.

4. Ligger långt fram om man tittar på hur det ser ut i omvärlden. Sverige har djurskyddslagar som få andra länder. Och djurhållarna är, generellt sett, mycket måna om att ha en god marginal till dessa regler. Även om det ibland förekommer nyheter som säger annat. Men det är lika relevant att säga att stämpla alla bönder utifrån dessa som att säga att alla journalister krystar till fejkade nyheter om b-kändisar. Bara för att det händer till och från här och där. Och att svenska medier står sig bra i en internationell jämförelse vet du också lika bra som jag Carl-Johan.

5. Omgärdas av ett antal grova lögner. Journalister sitter bara på krogen och hittar på historier som har liten eller ingen förankring i verkligheten. Allt de tänker på är att synas själva och att kränga lösnummer. Bönder sitter i sina lyxiga traktorer och räknar EU-bidrag när de inte av pur jävelskap sprider sin dynga (något journalister också beskylls för, men då i mer bildlik betydelse) när hederligt folk ska njuta av lite välförtjänt ledighet i sommarstugan. Så är bilden av yrkeskårerna bland vissa människor. Det kanske florerar liknande myter om andra yrkeskårer, men där har jag för lite empiri för att uttala mig.

Och sist. Men absolut inte minst:

6. Engagemanget hos de som jobbar i dessa branscher är på topp. Att vara bonde eller lantarbetare är inte bara ett yrke, det är en livsstil. Du måste verkligen älska djur för att stå ut med att gå till ladugården (minst) två gånger om dagen året om. Midsommarafton som nyårsdag. Att det finns en liknande inställning hos ett stort antal anställda på medieföretag har du säkert också märkt. (Ett sätt detta märks på är att umgängeskretsen för båda yrkesgrupperna i hög utsträckning är kollegor. Det är bara de som pallar med långa diskussioner om vilket typsnitt som fungerar bäst i rubriker, dolda mikrofoner för eller emot, John Deere kontra Valtra, eller bästa sättet att få upp en ko med kalvförlamning).

För att knyta ihop säcken. Båda yrkeskårerna behövs. Och båda är under stark press. Något som i någon mån börjar gå upp för gemene man nu känns det som. De börjar förstå att det ligger något i ordspråket att man kanske saknar kon först när båset är tomt.

Den som eventuellt orkat läsa ända hit kan nu rensa hjärnan en stund och följa DT:s KO-lossalt intressanta maraton-tv-sändning från en mjölkgård här:

Mikael Marklund

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.