Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

De gjorde bästa valsajten

Publicerad: 20 september 2010, 10:53


Under valvakan igår slog flera av nyhetssajterna besöksrekord. Stockholmstidningarna gjorde också om sina förstasidor för att hantera liveflöden. Så här blev det:

Medievärlden har jämfört Stockholmstidningarna, eftersom de gjort om sina förstasidor, klockan 23:43 igår kväll. Det är bara själva upplägget och inte journalistiken som avses:

Svenska Dagbladets Realtidsupplägg var överlägset under valkvällen. Kraftfullt, snyggt och rent på samma gång. Bra balans mellan artiklar, grafik och snabbt tyckande. En bra lösning att lyfta de egna reportrarnas direktrapportering med namn och bild i den stora spalten till höger. SvD hade under söndagen 313 000 unika besökare, förra veckan 1 235 000, vilket var rekord.

Även Aftonbladet hade sitt livelöp ”Superlive”, som lade sig över den vanliga förstasidan. Det var inte lika snyggt som SvD:s men absolut lika kraftfullt. Aftonbladet lyfte också de egna reportrarnas direktrapportering i en egen spalt, och hade dessutom egen vinjett för varje partis valvaka med både artiklar och direktrapportering. (Tyvärr har några block fallit bort i skärmdumpen nedan). Aftonbladet hade cirka 5,6 miljoner unika besökare förra veckan, vilket var rekord.

DN.se hade en snygg etta, men betydligt mer statisk. Det nya var en tydlig grafik i högerkanten och en liverapporteringsruta en bit ner på sajten. DN.se hade cirka 1,8 miljoner besökare förra veckan cirka 500 000 igår: Nytt rekord.

Expressen hade vissa block med liverapportering, men gav inte samma överblick som SvD och Aftonbladet. (också här saknas tyvärr något block i bilden) Expressen hade förra veckan 2 519 000 unika besökare vilket var nytt rekord.

Några reflektioner:

* Mycket bra journalistik rikskerar att osynliggöras när det blir så mycket kraft och så stora sjok.

* Att flöda in alla Twitter-inlägg med taggen #val2010 blir lite väl mycket. Kan vara bättre att välja ut twittrare i förväg i en ruta och ha en för totalflödet.

* Det är glädjande att valet ger rekordsiffror, och slår både prinsessbröllop och melodifestivaler.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev