Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Därför vill jag ha fler poddreportage

Publicerad: 18 december 2018, 10:52


Amerikanska poddar gräver djupare i fler avsnitt, medan svenska poddar fortfarande mest är pratradio. Min nyårsönskan är mer djuplodande poddreportage, skriver Isobel Hadley-Kamptz.

Jag hade lurarna i och sprang förbi en proppfull busshållplats med tårar rinnande längs kinderna. Det är tur att jag inte är så besvärad av sådant för vissa avsnitt av Believed, en podcast i 9 delar från NPR, amerikansk public service-radio, gick faktiskt inte att höra utan att gråta.

Det är två journalister från NPR Michigan som borrar vidare i fallet med Larry Nassar, idrottsläkaren som före och under #metoohösten anklagades för sexuella övergrepp mot mer än 250 unga gymnaster. I våras dömdes Nassar för både barnpornografibrott och för åtskilliga övergrepp till många hundra år i fängelse.

Podden vill förstå det här närmare, inte Nassar och hans motiv, men att det här kunde få pågå i decennier. Att tränare, föräldrar, andra läkare, till och med flera av de utsatta flickorna, så länge och entydigt stod vid hans sida. För det som framkom nu var inte alls de första anklagelserna, ett antal flickor hade anmält honom tidigare och varje gång hade det förklarats bort. Som missförstånd, som lögner. Det var först 2016 och 2017 som flickorna över huvud taget började bli trodda. Believed.

Det Nassar framför allt gjorde var att i sken av medicinsk behandling också ”behandla” flickors underliv, ibland på mindre barn till och med när deras föräldrar var kvar i rummet! Podden beskriver hur han hade en metod att ställa sig själv mellan föräldern och behandlingsbordet och hur han uppenbarligen bara utgick från att barnen inte skulle våga säga ifrån. Systematiken i övergreppen är häpnande, men också välviljan och överseendet från hela vuxenvärlden, som gång på gång valde att tro på Nassar hellre än någon liten gymnast som protesterade mot att läkaren tog på hennes snippa.

Auktoritetstroendet är så stort hos oss människor. Småflickor är så långt ned på alla möjliga hierarkier att deras röster helt enkelt knappt hörs.

Men den här gången hördes de till slut. De hördes till och med i rätten. En central del i det avtal som slöts mellan Nassar och åklagarna i ett av fallen var att alla offer skulle ha rätt att tilltala honom direkt i rättssalen. Mer än 200 flickor och kvinnor valde att göra det. De valde att visa att ”little girls don’t stay little forever”, som ett av offren uttryckte sig, och det var här någonstans som jag inte kunde hålla tårarna tillbaka. En så mäktig demonstration av att rättvisan till slut hinner ikapp, att hundratals röster till slut blir trodda.

Jag vill dock inte bara använda den här krönikan till att tipsa om jullyssning, även om jag verkligen rekommenderar Believed. Jag vill också lyfta en ny sorts radiodokumentär, en reportageserie i ljud som podformatet gjort möjligt, men som ännu inte utnyttjats så mycket i Sverige. Här är poddar fortfarande mest pratradio, men formatet lämpar sig fantastiskt också för den här sortens fördjupande reportage. Både P1 och P3-dokumentär är fantastiska, men tänk hur mycket mer man kan hinna förklara och berätta på nio avsnitt. Nästa år kan vi väl få sådant här också? En nyårsönskan från mig till hela mediesverige.

isobelhadleykamptz

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.