Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Därför utreds vi inte för hets mot folkgrupp

Publicerad: 28 januari 2013, 09:38


JK utreder inte hets mot folkgrupp i min tidigare bloggpost om förhandsmoderering.

I bloggposten ”Två veckor med förhandsmoderering” publicerade jag bland annat denna kommentar som mycket väl skulle kunna fällas för hets mot folkgrupp:

Men Justitiekanslern tar inte ställning till yttrandet i sig. Istället konstaterar JK att syftet med publiceringen inte varit att uttrycka missaktning för någon folkgrupp.

”Publiceringen har istället varit ett inslag i den debatt som Medievärlden fört med sina läsare med anledning av redaktionens beslut att börja förhandsmoderera läsarkommentarer. Mot den bakgrunden och med beaktande av den s.k. instruktionen* finner Justitiekanslern att något brott inte kan anses ha begåtts genom publiceringen”.

* En skrivelse i Yttrandefrihetsgrundlagen som säger att syftet mer än framställningssättet alltid bör beaktas.

Beslutet var väntat. I ett granskande syfte måste även kommentarer med ett olagligt innehåll få publiceras. I bloggposten ”Olagligt att rapportera om hets mot folkgrupp?”  skrev jag om Aftonbladets beslut att sluta publicera kommentarer med hänvisning till att tidningen skulle kunna fällas för hets mot folkgrupp.

En intressant detalj är att det var bilden med skärmdumpen av kommentaren som anmälts. Skulle JK betrakta bilden som en egen publicering? Runt den fanns ju ingen kontext. Å andra sidan var det knappast någon som skulle gå in och bara se bilden. Jag tycker att JK gjorde helt rätt som såg bilden som en del i publiceringen.

Men att bilden anmäldes och inte inlägget visar hur listiga de så kallade nätkrigarna är, när de ständigt söker vägar för att komma åt misshagliga medier. Den här anmälan handlade inte om något annat än sabotage.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.