Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens bloggarkiv

Därför skrattar alla byggare som läser Bladet idag

Publicerad: 1 september 2010, 12:05


Ämnen i artikeln:

ExpressenAftonbladet

Expressen gör gemensam sak med Socialdemokraterna och Aftonbladet borrar snett med sin journalistik. I alla fall när det gäller bildval.

Hur tänkte man här?
Det undrar jag efter att ha läst dagens Expressen. På ettan drar man på med S-ATTACKEN PÅ FREDRIKS & FILIPPAS PRIVATLIV. Nästan hela första nyhetsuppslaget ägnar man sedan åt att Socialdemokraterna i en annonskampanj som startar i morgon ska hänga ut statsministerparets privatekonomi. Speciellt utifrån hur mycket de tjänat på de senaste årens skattelättnader.

Sedan redovisar tidningen hur mycket de skattade 2006 som 2009 samt deras respektive månadsinkomst och hur hög fastighetsskatt de betalade 2006. Som kronan på verket noterar man, inte speciellt diskret, att paret fått en skattesänkning på 134 949 kronor. Vilket är nästan 10 000 kronor mer än vad som står i Socialdemokraternas annons.
📷

Därför undrar jag följande. Borde inte en korrekt rubrik vara EXPRESSEN OCH S ATTACKERAR FREDRIKS & FILIPPAS PRIVATLIV?

Det var också något i Aftonbladet i dag som fick mig att reagera. Arne  Höök:s krönika om en bergborrare som retat en kvinna så att hon hoppade  på honom med en kniv. Eller rättar sagt bilden som illustrerar  bergborraren. Som föreställer en som gjuter.

Tyvärr är det här inte speciellt ovanligt. Det är inte alltid vi  journalister har så bra koll på vad folk gör på bilderna. Vi använder  termer helt uppåt väggarna och det leder till att våra läsare antingen  (och i bästa fall) skrattar åt vår inkompetens och hoppas att vi är mer  rätt ute i vanliga fall eller (i sämsta fall) blir förbannade över  inkompetensen och antar att det gäller allt vi gör.

Hjullastare blir allt som oftast grävmaskiner, lastbilar går inte sällan  på bensin och genrebilder på vad jordbrukare gör blir ungefär lika ofta  rätt som de blir fel. Det här är bara några exempel på områden där jag  har viss kompetens. Blir det lika ofta fel när vi skriver om, eller ska  illustrera, vad andra yrkesgrupper gör ska vi verkligen vara glada över  att svensk dagspress har de förtroende- och upplagesiffror den ändå  har.

Sedan vill jag på intet sätt hävda att jag alltid gör allt rätt. Varken yrkesmässigt eller privat.

Mikael Marklund

Ämnen i artikeln:

ExpressenAftonbladet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev