Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag02.06.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Därför ska Peter Wolodarski lyssna på Arnold Schwarzenegger

Publicerad: 19 Oktober 2015, 11:16


De publicister som vill framtidssäkra sina varumärken har världens chans nu. Det gäller bara att göra som The Terminator säger.

I söndags publicerade Dagens Nyheter tolv sidor med ambitiös miljöjournalistik om vad Parismötet kan innebära, reportage från utsatta platser och analyser av vetenskapsredaktionen. Satsningen fortsatte i dag med bland annat en lansering av ett samarbete mellan DN och KTH där budskapet är att klimatförändringarna är en för allvarlig sak för att överlåtas åt klimatexperter.

Men precis som med Svenska Dagbladets miljöpodd som lanserades för två veckor (läs mer här) sedan handlar det bara om journalistik. Och det räcker inte längre. Om tidningarna menar allvar när de säger att det handlar om ödesfrågor måste de göra mer.

Om medierna verkligen vill driva opinion i dessa frågor fungerar det inte bara med ingående skildringar om vad som händer om vi inte klarar av att begränsa utsläppen av växthusgaser så att två graders målet inte nås. Eller hur extremt nära vi är att passera den punkt där det målet fortfarande går att klara av. Om det räckte att göra journalistik om detta skulle vi inte befinna oss i den mycket prekära situation vi gör i dag. För det har skrivits om dessa frågor i årtionden.

Samtidigt med dessa tolv sidor kompetent miljöjournalistik publicerade DN i helgen en tjock resebilaga och ett antal sidor med motorannonser. Tänk om Peter Wolodarski vågar tacka nej till de mest miljöbelastande av dessa med argumentet att de sänker DN:s trovärdighet i miljöfrågor. I det korta förloppet skulle tidningen förlora ett märkbart belopp. Men det skulle kunna ses som en investering i framtiden.

Om toppmötet i Paris resulterar i det såväl länder som företag, institutioner och många privatpersoner hoppas, att världssamfundet agerar kraftfullt för att få ner utsläppen av växthusgaser kommer många aktiviteter som kräver förbränning av fossilt kol ändå att begränsas rejält i en rätt snar framtid. Vilket gör att de annonsintäkter dessa aktiviteter genererar för medieföretagen i så fall ändå är under avveckling. Kanske är det klokt att se ett något påskyndat intäktstapp som en investering i varumärket.

Men det gäller inte bara DN. Alla mediehus har mycket att vinna på att gå i täten här. Då går det inte i ett senare skede att beskylla dem för passivitet i ett kritiskt skede. Det handlar om att framtidssäkra både tidningen och kanske även det personliga varumärket. För på samma sätt som publicister som till exempel Torgny Segerestedt och JA Selander gått till historien som förkämpar mot nazism och totalitärt tänkande kan dagens publicister se till att deras namn i framtiden kopplas till starten på den rörelse som begränsade mänsklighetens miljöpåverkan till ett minimum. Inte ett maximum.

Men vad har The Terminator med detta att göra? Jo. Det är inte bara DN och SvD som gör miljöjournalistik inför det stora miljötoppmötet i Paris. I helgens God morgon Sverige var det två inslag på temat. Ett om inuiternas allt mer utsatta situation när Arktis håller på att smälta bort och ett med Mia Torpe, miljöpolitisk förhandlare inom bostadssektorn som var med vid det förra miljömötet (Köpenhamn 2009) och kommer att vara med i Paris. En av hennes största behållningar från mötet i Danmark var när Arnold Schwarzenegger intog podiet.

Han var då guvernör i Kalifornien. Den delstat i USA som kommit längst när det gäller miljöåtgärder. Kanske beroende på att delstaten, bland annat den höga fordonstätheten, är så utsatt för olika miljöproblem.

Schwarzeneggers budskap i Köpenhamn var tydligt. Ska vi vänta på politikerna kommer inget att hända. Det är upp till olika regioner, företag och enskilda att ta initiativ.

Vågar Peter Wolodarski säga att The Terminator har fel?

Mikael Marklund

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.