Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag11.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Därför måste skyddet för pressfriheten stärkas

Publicerad: 7 Maj 2014, 09:18


Redan 5 november 2013 påtalade Utgivarna att vi upplevde att hoten mot medierna hade ökat. Nu vet vi med säkerhet, skriver Utgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter.

Jag ska flå dig och din son levande

Jag ska döda hela ditt arv och eftermäle

Men jag ger dig ett val

Sluta med ditt arbete inom journalistik så lämnar jag dig och din familj i fredag

Du har två veckor

Länstidningen Östersund valde att publicera ett av de många hotfulla brev som en man i länet skickat till en medarbetare vid tidningen. Breven hade skickats till den anställda under en länge period, och hängde ihop med hans arbete som journalist. När den misstänkte mannen kunde gripas av polis, i början av 2014, gick Länstidningen ut och berättade om hoten.

Länstidningen vågade publicera. Det gjorde även Östgöta Correspondenten när chefredaktör Charlotta Friborg under hösten 2014 tog kampen mot den organiserade brottligheten i länet.

Likaså Expressen/GT som publicerade samtliga hot riktade mot chefredaktörerna Thomas Mattsson och Frida Boysen. Det hotet blev glädjande nog en dom för brott mot medborglig frihet.

Men hela 40 procent av de hotade mediehusen uppger att medarbetare tvekat inför publiceringar och vid jobbutlägg. Och 20 procent uppger att medarbetare undvikit bevakningsområden och arbetsuppgifter. Som en följd av de allvarliga hoten.

Det visar en TNS Sifo-undersökning som Utgivarna publicerar idag. För första gången mäter Utgivarna nu mediehusens hotbild. Mer än hälften av de svarande uppger att hotbilden förstärkts under de senaste fem åren. Undersökningen presenterar idag i samband med ett seminarium med Säkerhetspolisen, Säpo, om hot mot journalister och mediehus.

Seminariet är ett resultat av tidigare riktad kritik mot Säpo om varför hot mot journalister och mediehus, som Utgivarna anser är ett brott mot författningsskyddet, prioriteras så lågt.

Redan 5 november 2013 påtalade Utgivarna att vi upplevde att hoten mot medierna hade ökat. Nu vet vi med säkerhet.

40 procent av de mediehus som besvarat Utgivarnas enkät uppger att redaktionen eller enskilda medarbetare hotats vid minst ett tillfälle sedan 1 januari 2013. Undersökningens resultat visar också att de redaktioner som utsatts för hot blivit det vid upprepade tillfällen.

Hela 84 procent har hotats vid fler än ett tillfälle sedan 1 januari i fjol. Störst andel av de hotade redaktionerna, 44 procent, har hotats vid två-tre tillfällen. Läs hela undersökningen här.

De resultat vi visar i dag visar på behovet av att stärka skyddet för pressfrihet. När vi nu ser att det ökar riskerna för självcensur måste samhället ta dessa hot på yttersta allvar. Vi kommer att fortsätta göra återkommande undersökningar för att följa utvecklingen.

Vi kommer aldrig att skrämmas till tystnad!

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.