Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag07.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Därför har jag klivit över gränsen

Publicerad: 2 Oktober 2010, 12:06


Oslo, bye bye. Nu är årets SNDS-konferens historia. Nästa år är den i Stockholm. Och jag kommer inte att skriva ett ord om det.

För hundra år sedan var jag redigerare på en mindre landsortstidning. Den hade en lokalredaktion i en angränsande kommun, som mindre landsortstidningar ofta har.

Förutom lokalredaktören fanns där också en radskrivare som levererade språkligt korrekta samt, i mina ögon rätt tråkiga, betraktelser om allehanda ting som han fann vara viktiga, plus notiser som mest liknade noveller.

En kväll kom det en text från honom som handlade om en konsert i ortens kyrka. Där höjde han solosångaren till skyarna och gödslade rikligt med superlativen. Något som jag strök bort glatt och nogsamt eftersom sångaren och artikelförfattaren var en och samma person.

Dagen efter när jag kom till jobbet satt redaktionschefen och kluckade av skratt. Han hade fått ett mycket ilsket samtal från radskrivaren som undrade vad det var för totala katastrofer som jobbade på tidningen och att dessa skyndsamt borde placeras på den vedbacke där de hörde hemma. När jag förklarade varför denna ilska uppstått kluckade chefen ännu mer och tyckte givetvis att jag gjort helt rätt.

För att jag nu inte ska göra som radskrivarens kommer jag inte att skriva något om nästa års SNDS konferens i Stockholm. Anledningen är att jag sitter i programgruppen.

Ett uppdrag som inte var helt enkelt att ta på sig för mig. Inte för att det är jobbigt eller tråkigt utanför att den här situationen skulle uppstå.

Men när Anna Östlund, som jag jobbat mycket med i föreningen Ritande Redaktörer, ringde och berättade att ett antal personer som hon hoppats på skulle medverka i programgruppen antingen hoppat av eller ansett sig inte ha tid, och skulle inte jag kunna

Då är det inte lätt att säga nej för mig. För jag tycker arrangemanget är viktigt och kände att min insats kulle göra skillnad. (Temat för konferensen är Make a difference för övrigt.) Och inte kunde jag låta Anna, Svenåke och Lasse jobba ihjäl sig. Så jag bestämde mig för att hjälpa till. Eller vad man nu ska kalla det jag gjort och ska göra

Så därför förklarar jag mig härmed jävig samt informerar om att all bevakning i Medievärlden om och av den konferensen sker av kollegorna Caroline och Axel.

Se också vår Transparenssektion.

Mikael Marklund

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.