Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag02.06.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Dags att skippa skeptikerna

Publicerad: 21 Februari 2017, 12:05


Det är inte farligt att röka cigaretter. Säkerhetsbälten är inte speciellt nödvändiga. Och flytvästar är mest i vägen.

Det är inga argument någon tidning skulle känna sig tvungen att visa upp för att balansera texter om farorna med att röka, åka bil utan att vara fastspänd eller vara på sjön utan flytetyg. Och om någon insändarskribent skulle säga att de har vetenskapliga belägg för dessa teser rycker varje ansvarig redaktör på axlarna åt det.

Men samma insikt gäller inte överallt. När det gäller miljöjournalistiken släpps skeptikerna fram i allt högre utsträckning. Det visar nya siffror som Vi-skogen och Retriver presenterar i dag i rapporten Varmare klimat – iskall nyhet.

2014 fanns det 916 artiklar i svenska printmedier där personer som ifrågasatte klimathotet eller tycker att det är överdrivet fick komma till tals. 2015 var siffran 1 373 stycken och 2016 var antalet 3 098.

Delvis beroende på att Donald Trump tillhör denna skara. Men också för att debattörer som till exempel hävdar att klimathotet är ett påhitt av organisationer som lever på att skrämma upp folk eller att väderrelaterade katastrofer är helt naturliga och inte har något samband med människans agerande.

Det är en naturlig reaktion att tro på auktoriteter. Och flera aktörer i debatten har akademiska titlar som ger sken av trovärdighet. Men även docenter kan ha fel i grunden och deras inlägg platsar därför i papperskorgen. För den debattredaktör som känner att det är läge att läsa på lite innan hen trycker på raderaknappen finns här tre länktips: Nasa, Per Holmbergs klimatskola och Utläppsrätt.se. Dessa personer får för övrigt ofta epitetet ”klimatskeptiker”. Vilket egentligen är missvisande. Mer korrekt är vetenskapsskeptiker. Eller varför inte faktaresistentiker?

En viss tröst kan vara att antalet artiklar som tar upp klimatfrågan ökat i svensk press sedan 2014 då det sammanlagt publicerades 42 163 stycken. 2015, året då det stora klimattoppmötet i Paris hölls och avtalet om att den globala uppvärmningen ska begränsas till ”klart under” två grader skrevs under publicerades det 54 122 artiklar om klimatfrågan. 2016 var antalet något lägre, 52 733 stycken.

Flitigast att skriva om klimatfrågan är för tredje året i rad Svenska Dagbladet. 2016 publicerades där 1 257 artiklar om frågan. Men Dagens Nyheter är bara ett drygt 50-tal artiklar efter.

Förhoppningsvis gör Vi-skogen och Retriver en liknande sammaställning även för 2017. Förhoppningsvis har antalet klimatrelaterade frågor ökat då. Och förhoppningsvis är antalet vetenskapsskeptiker som får utrymme i tidningarna på samma nivå som antalet som talar sig varma för rökning eller bilfärder utan säkerhetsbälte.

Mikael Marklund

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.