Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Cilla Benkö – en mycket välförtjänt vinnare

Publicerad: 4 Oktober 2016, 05:54


Det är svårt att se en mer välförtjänt vinnare av Pontus Schultz pris för ett mänskligare näringsliv än Cilla Benkö.

”På Medievärlden oroar man sig över att SVT:s nyhetsred är så homogen (Används numera i regel som täckord för vit)” var en syrlig kommentar vi fick på Twitter efter min senaste bloggpost om turbulensen på Aktuellt.

Svaret är ja, men vi kanske bör vara ännu mer oroade över att vår egen redaktion är för homogen. Däremot tror vi att ansvariga på SVT tycker att frågan är viktig och vi både bevakar och kommenterar detta.

Och konstigt vore annars. I public servicebolagens sändningstillstånd finns skrivningar om att ”Programverksamheten ska som helhet bedrivas utifrån ett jämställdhets- och mångfaldsperspektiv” och att ”programmen ska utformas så att de genom tillgänglighet och mångsidighet tillgodoser skiftande förutsättningar och intressen hos befolkningen i hela landet”.

Ingen har hittills tagit detta på så stort allvar som Cilla Benkö. Jag skrev om detta för två år sedan när det började märkas i rekryteringar och hur företaget jobbade. Det märktes inte så mycket utåt men från anställda på företaget kom bilden av att ett mycket målmedvetet mångfaldsarbete hade påbörjats. Den här gången var det på riktigt.

Nu har resultaten börjat visa sig. Juryn för Pontus Schultz-priset sammanfattar:

- Cilla Benkö har aktivt arbetat för en jämn könsfördelning bland alla Sveriges Radios chefer, i dag är siffran 50/50.
- Cilla Benkö har medvetet arbetat för att tillsätta en ledningsgrupp som är helt jämställd, i dag består den av 4 kvinnor och 4 män.
- Cilla Benkö har initierat ett starkt utvecklat mångfaldsarbete utifrån 30 olika punkter som både berör vilka röster som hörs i radio och vilka som arbetar på företaget. Hon ser mångfald som en tillgång och något som möjliggör hög kvalitet och nyskapande och arbetar nu med ett projekt för att öka mångfalden i alla delar av verksamheten, för att spegla Sverige som det ser ut.
- Företaget har för sjätte året i rad utsetts till det mest trovärdiga företaget alla kategorier i Sverige i Medieakademiens årliga förtroendebarometer.

I sitt tacktal på Pontus Schultz-stiftelsens seminarium berättade Cilla Benkö om hur de analyserat allt de sänder för att se vilka svagheter det fanns, sedan jobbat med dem, och 1,5 år senare sett klara förbättringar. Hon förklarade också på en mycket grundläggande nivå varför representation på redaktionen spelar roll. Att om alla på redaktionen är likadana så kommer de att ha samma idéer. Och då kan inte Sveriges Radio sända radio för hela svenska folket, som public service ska göra. Lätt att säga – svårare att göra något åt. Men hon har gjort båda delarna.

Det är svårt att se en mer välförtjänt vinnare från mediebranschen än Cilla Benkö. Även om få redaktioner har de resurser Sveriges Radio har finns det mycket att lära av det arbete hon och hennes medarbetare gjort. Hon både är, och har skapat, en förebild som andra kan ta efter.

Sveriges Radio tar mångfald på allvar

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.