Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag02.06.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Blank Spots största betydelse

Publicerad: 1 Oktober 2015, 07:22


BLOGG Nu har första reportagen publicerats av redaktionen bakom Blank Spot Project. Jag hoppas att de inte blir de sista. För verksamheten fyller flera funktioner och lite hårddraget kan kanske rädda mediebranschen.

Det var fem gedigna reportage som Blank Spot Projekt publicerade på sin sajt i går afton. Det är mycket intressant läsning som platsar som långläsning i vilket magasin som helst.

Nils Resares grävjobb om hur diktaturen i Thailand fick köpa Gripen-plan av Sverige i strid mot alla regler om vapenexport, borde dessutom vara en kandidat till Stora journalistpriset.

Det är bara att hoppas att de får spridning och blir lästa.

För, de är inte bara välskrivna och intressanta. De berättar också något om journalistikens villkor som inte kommer fram någon annanstans.

Tillsammans med varje text följer också en exakt redovisning av vad just det reportaget har kostat. Vad fotografen tagit betalt. Vad resor och boende betingat.

I branschen vet vi att journalistik kostar. Men för läsarna är det kanske mer abstrakt. De vet att de betalar för distribution, tryck och papper. Genom att deklarera budgeten i detalj visar gänget bakom Blank Spot att journalistik verkligen inte är gratis. Att den vetskapen får fäste hos läsarna, och inte bara i hjärnan utan även i hjärtat, är något som branschen står och faller med. I alla fall som den ser ut i dag.

Mikael Marklund

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.