Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Bilden som förvandlar siffror till öden

Publicerad: 3 September 2015, 06:13


BLOGG Bilder på drunknade barn har funnits i mitt flöde ett antal dagar. Jag har sett dem med kisande ögon, har inte orkat ta in det. När Expressen gjorde hela ettan på Aylan kändes det som det blev för mycket.

Första gången jag såg bilder på drunknade flyktingbarn i flödet var en kväll för en knapp vecka sedan. Automatiskt klev jag upp och såg att min egen son hade det bra. Stoppade om honom och kramade honom. Länge.

Sedan har dessa bilder blivit allt mer frekventa i sociala medier. Och jag har inte klarat av att se på dem.

Så när jag såg att Expressen gjorde hela ettan på treårige Aylan som spolats upp på en strand var min första tanke att det var det värsta jag sett en tidning göra. Det var min första tanke. Men insåg snart att det var bilden jag reagerade på inte publiceringsbeslutet.

Det går inte att blunda för det som sker. Även om vi är medvetna om att det varje dag dör ett antal människor i Medelhavet när de desperat söker efter någon form av trygghet, säkerhet och värdighet kommer det bara att vara just det, ett antal, diffusa siffror utan den här typen av vidriga bilder.

Även till exempel Aftonbladet, Dagens Nyheter och Nyheter 24 har valt att publicera bilder på Aylan. Men det är bara Expressen som gjorde det på ettan. Säkert kommer ett antal personer att reagera negativt och välja att inte se. Men med den raka, lakoniska och brutala rubriken så undrar jag hur dessa människor är skapade.

Jag är inte så naiv att jag tror att den här typen av bilder omvänder de som bergfast tror att flyktingar är en fara för Sveriges ekonomi och framtid som nation. Övertygade rasister och verkligt främlingsfientliga individer släpper inte sina skeva argument och åsikter för det. Men det finns många andra. Så många andra. Som av olika anledningar inte tagit ställning. I alla fall inte utåt och i aktiv handling. Därför är det rätt att trycka in den här brutala och hemska bilden i vår skyddade verklighet. För att tankar ska bli handling.

Förhoppningsvis vänder det nu. Förhoppningsvis börjar vi förstå att det verkligen är människor det handlar om och inte siffror. Förhoppningsvis får de som just nu är på väg över Medelhavet i rangliga båtar ett lyckligare öde än Aylan som bara blev tre år.

Något som talar för det är att tidningar som The Sun, som inte precis utmärkt sig för en flyktingvänlig inställning har den här ettan i dag:

Kit har gjort en svep och hittat fler medier som publicerar bilden på Aylan.

Läs också Därför publicerar Expressen bilden på den döda treåringen

Mikael Marklund

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.