Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Bevakningen av SD mäts inte i partiets väljarstöd

Publicerad: 4 december 2012, 12:58


Den journalistiska kvaliteten i SD-bevakningen mäts inte i hur det går för SD. Om detta verkade panelen på måndagens PK-debatt vara överens.

Det var Guldpenneprisade Niklas Orrenius som påpekade detta från sin plats i publiken. Alla i panelen verkade hålla med och Lena Sundström tillade att det hur som helst är omöjligt att mäta om en viss rapportering gynnar SD eller inte.

I övrigt var panelen, som bestod av Nyheter 24:s chefredaktör Ehsan Fadakar, Sd:s pressekreterare Linus Bylund, och journalisterna Lena Sundström och Björn Häger, inte överens om särskilt mycket.

Enligt Lena Sundstöm har SD en väldigt begränsad politisk makt, men en stor makt över retoriken. Hon liknade SD:s taktik mot medierna med den som föräldrar kan använda mot sina barn ”Jag tror inte att du vågar ta på dig bävernylonoverallen” blir i SD:s tappning ”Jag tror inte att du vågar ställa frågan om hur mycket invandring Sverige tål” och sedan står Agenda där och kränger på sig overallen.

SD:s pressekreterare Linus Bylund gav ett tips till journalister: ”Vi kommer att växa oavsett vad ni gör. Prata med oss istället för att citera nättroll och lösryckta tweets.” Björn Häger sade att det är tydligt att de journalister han intervjuat till sin bok inte gillar Sverigedemokraterna. Och att det är ett problem att många journalister bor på Södermalm och inte har kontakt med verkligheten i exempelvis Söderhamn där han är uppväxt. ”inget parti har fått så mycket negativ uppmärksamhet som SD hade inför valet 2010 och ändå gick de framåt”. Enligt Björn Häger är det möjligt att det förstärkte Sverigedemokraternas underdogroll som de odlar och som gynnar dem.

Ehsan Fadakar påpekade att det är journalisternas uppgift att se igenom det dubbelspråk SD använder, och tolka vad det är partiet egentligen säger. Han uppmanade journalister att granska partiets företrädare stenhårt men inte vara så snara att stämpla dess anhängare som rasister, och istället försöka lyssna ordentligt på dem-  Björn Häger var inne på ett liknande spår när han sade att ”de har röstat på ett gäng jönsar, men de har gjort det för att pissa i valurnorna”.

Lena Sundström tog också upp att de som ropar på rapportering och diskussion om integration inte är så intresserade av en seriös bevakning. Det är inte Bengt Westerberg-utredningens slutsatser de vill läsa om och diskutera. När det finns mindre tid för det journalistiska riskerar vi en rapprotering som handlar om att ”åka till ett utanförskapsområde och sticka micken till någon som får säga till hela svenska folket att den är rädd för somalier”, sade hon.

”Sverige har genomgått jättestora förändringar som gör att människor känner sig ängsliga, det handlar om höga lån, visstidsanställningar och otrygghet på arbetsplatser. När vi blir dåliga på att berätta om det tror jag att folk kan uppleva en otrygghet och så kommer partier som Sverigedemokraterna och säger att ‘Din otrygghet handlar om att vi har fått så mycket somalier till Sverige’. Det bekämpar vi inte genom att säga ‘Ja, det ska vi våga prata om!’ utan genom god journalistik som tar tid och resurser.

Se hela debatten nedan:

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.