Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag15.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

Allt du vill veta om framtiden och lite till

Publicerad: 12 Oktober 2010, 07:57


Tidningarna blir tunnare. Plattorna blir fler. Presentationstekniken viktigare och grävjobben inlåsta. Det är några slutsatser i denna framtidsspaning.

På en dryg vecka avverkades SND/S, Ifra-Expo och TU:s branschdagar. Det blev ett antal intensiva dagar fullmatade med seminarier och många givande korridorsnack om vad som kommer att hända med mediebranschen. Utifrån dessa resonemang har jag kokat ner följande bild av hur svensk dagstidningsverklighet kan se ut om fem till tio år:

De flesta tidningar jobbar med relativt tunna och snabblästa pappersutgåvor måndag till torsdag och mer välmatade tidningar fredag till söndag. Stora läsargrupper uppskattar den här rytmen. Tidsbrist på vardagarna är det stora argumentet varför.

Flera orsaker ligger bakom tempoväxlingen:

Bemanningen på redaktionerna har skurits ner ytterligare på grund av minskade intäkter.

Antalet annonser har inte minskat men formaten. Trenden med hänvisning till nätet som platsannonserna var tidigt ute med har spridit sig till fler marknader.

Antalet prenumeranter på papperstidningen fortsätter sjunka.

Stigande papperspriser när efterfrågan ökar i Indien och Kina samt även på grund av dyrare el och skogsråvara.

Stigande distributionskostnader har gjort att ett flertal tidningar infört olika former av zonutkörning. Bor prenumeranten i, eller nära centralorten, får man en daglig tidning, längre bort kan utdelningen slås samman en eller flera dagar i veckan. Vissa företag har valt att köra ut buntar till knutpunkter där prenumeranterna kan hämta sin tidning.

Andra tidningsföretag har mer eller mindre tvingat prenumeranter som bor på ett längre avstånd från utgivningsorten att gå över till läsplattor. Eftersom det inte skulle vara någon vinst ur distributionshänseende om inte alla flyttade över till digital läsning upplevde vissa, främst äldre läsare, det som att övergången skedde med väl bryska metoder. Men de vande sig. Och ett antal tidningschefer menar att de som valde att inte teckna sig för en e-prenumeration skulle man ändå förlorat i en nära framtid på grund av naturlig avgång

Det exklusiva materialet, till exempel krönikor, analyser och längre genomarbetade reportage och grävjobb, har i en allt högre utsträckning flyttat över till de digitala kanaler tidningarna har intäkter från. Där får också de papperstidningsläsare som vill ha mer läsning måndagar till torsdagar tillgång till detta. Speciellt gäller det byråproducerat in- och utrikesmaterial.

De kommersiella budskapen på betalsajterna är få men ofta inriktade på målgrupp. I läsplattorna är de mer förekommande och även mer generella.

Det digitala gratismaterialet är i stor utsträckning händelsenyheter och till exempel liverapportering från sporthändelser samt läsarproducerat innehåll. Annonsandelen på gratissajterna har vuxit betydligt.

Design blivit viktigare och roligare sedan läsplattorna slagit igenom. Även i papperstidningen, pådrivna av de wow-effekter läsarna vant sig med efter läsning i Ipads och dess konkurrenter. Dessutom har bilderna fått ökad betydelse då berättandet i ännu högre grad bygger på visuella element när det gäller läsplattor. Och den knivskarpa bildåtergivningen i plattorna har ökat kraven, både på fotografer och kameraleverantörer.

Justeringar av verktyg och bättre komprimeringsmetoder har medfört att det blivit mer video i materialet för läsplattor. Fortfarande är det dock problem med längre filmer i 3D.

Analysavdelningarna i mediehusen har vuxit markant. De hjälper till att kartlägga läsarnas beteenden när det gäller såväl det redaktionella som kommersiella materialet. I princip alla större artikelserier och annonskampanjer utvärderas utifrån läsarstatistik. Inte minst från läsplattorna som automatiskt genererar och levererar dessa data.

De flesta företag som äger både första- och andratidningen på en ort har gjort om den sistnämnda till en gratistidning som kommer tre gånger i veckan. En utveckling som fick fart när utfasningen av presstödet började. Den ökade räckvidden som andratidningen fått när den gått över till gratismodellen ger ökade annonsintäkter som i regel mer än väl kompenserar förlusten av prenumerationsintäkter.

Målgruppstänkande är nu något mediehusen jobbar aktivt med både redaktionellt och på marknadssidan. Såväl läsarundersökningar som egna utvärderingar används för att kontrollera att man arbetar åt rätt håll.

Tryckerierna jobbar i två riktningar. Dels strävar de efter att minska bemanningen. Såväl produktion som underhåll har automatiserats i hög utsträckning. Men samtidigt vill såväl försäljningsavdelningarna och redaktionerna jobba med allt mer avancerade lösningar både när det gäller tryckteknik som materialval. Både för att möta konkurrensen från tv och magasin men också de avancerade produkter tidningsföretagen själva gör för olika läsplattor.

Hur ser det då ut när alla dessa faktorer slås samman? Har förändringarna och utvecklingsarbetet gjort mediehusen lönsammare?

Inte speciellt. För även konkurrenterna har skruvat och justerat. Men i vissa koncerner har man skruvat ner vinstmålen till omkring fem procent över en konjunkturcykel med motiven att det är mer realistiskt, i nivå med företag i andra branscher samt ger de anställda mer arbetsro. Där man gjort det har i regel omsättningen ökat så att resultatet i kronor ofta ligger på samma nivå som innan, eller till och med högre.

Mikael Marklund

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.