Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag06.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens bloggarkiv

2011 var inte andratidningarnas år

Publicerad: 23 Februari 2012, 22:25


Det är inte lätt att vara liten. Det visar sig tydligt i TS-siffrorna för 2011.

Det stora upplageraset som många befarade skulle komma under 2011 inträffade inte. Ser man på jämförbara titlar minskade TS-upplagan med 3,6 procent i fjol. Samma siffra som för 2010.

3,6 procent av årets TS-upplaga motsvarar 113 100 tidningar färre. En titel står för en femtedel av dessa, Expressen. Sannolikt ligger Aftonbladets upplageutveckling någonstans i den nivån också.

Även Göteborgs-Posten tappar rejält i upplaga. På vardagarna har den minskat med 11 600 ex jämfört med för ett år sedan. Det motsvarar en minskning på 5,1 procent.

Jönköpings-Posten och Nerikes Allehanda är också två större tidningar med en upplageutveckling som ligger på den nivån.

Annars är det tydligt att de största förlorarna är andratidningarna. Östran är den som fått mest stryk. Samtidigt som förstatidningen Barometern nästan inte tappat någon upplaga. Läs mer här.

Likadant är det i Blekinge där Sydöstran tappat 6,3 procent av upplagan men förstatidningen BLT minskat betydligt mindre, 1,7 procent.

Även i Eskilstuna är andratidningen, Folket, som rasar i upplaga samtidigt som förstatidningen E-K håller ställningarna betydligt bättre. Läs mer här.

Samma tendens finns i Halmstad där Skånska Dagbladets avläggare Laholms Tidning tappat 9,7 procent samtidigt som Hallandsposten klarar sig med ett minus på 2,9 procent.

Dagbladet i Sundsvall tillhör också de stora upplageförlorarna med ett minus på 9,3 procent. Läs mer här. Konkurrenten/systertidningen Sundsvalls Tidning håller sin upplaga bättre med ett minus på 2,7 procent.

Årets TS-siffror får nog många tidningsledningar att fundera över hur länge de kan fortsätta att trycka vissa titlar. Förutom några av ovan nämnda kanske Promedias ledning kanske börjar räkna på vissa Ingresstitlars framtid.

Tredagarstidningarna Sala Allehanda och Fagersta-Posten har till exempel tappat 6,0 respektive 5,8 procent av sin upplaga i år. Kanske en förklaring till varför VLT hållit ställningarna så pass bra med ett minus på relativt måttliga 2,4 procent.

Mikael Marklund

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.