Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Zaremba årets miljöjournalist

Publicerad: 4 december 2012, 07:27

DN:s Maciej Zaremba utsågs i går kväll till Årets Miljöjournalist för sin artikelserie Skogen vi ärvde.


Jag måste få ifrågasätta juryns kompetens. Jag är helt okunnig när det gäller den här typen av journalistik. Jag är chockad, generad och överväldigad.

Så beskrev Maciej Zaremba sina känslor efter att ha blivit utsedd till årets miljöjournalist.

Reportageserien kallar han något av det mest spännande han gjort. Mest för att det handlade om äkta konflikter, där det inte går peka ut vem som har rätt eller fel.

Priset delades ut på Miljöjournalisternas julfest, där ett hundratal journalister samlats.

Inget värmer en journalists hjärta som att få uppskattning av kollegor, menade Maciej Zaremba.

Han har fått mycket beröm för sin artikelserie. Även från skogsägare.

Det är ett antal mindre skogsägare, sådana som har under 200 hektar, som har hört av sig och menat att jag i och för sig har fått det mesta om bakfoten men ändå haft något rätt. Och det är nog den bästa hedersbetygelse man kan få från dem.

Juryns ordförande Bo Landin menade att Maciej Zaremba var ute och cyklade när han kallade sig själv okunnig.

Han är extremt kunnig som journalist, han behärskar verkligen hantverket. Och hans slagkraftiga och vackra prosa sätter honom i en särställning på den svenska mediemarknaden.

Förutom äran består priset av 25 000 kronor.

Juryns motivering:

Maciej Zaremba tilldelas priset Årets Miljöjournalist för  artikelserien Skogen vi ärvde i Dagens Nyheter. Genom kritiskt  granskande journalistik skapar Zaremba ett insiktsfullt dokument där  han belyser den trångsynthet, de motsättningar och bristen på  transparens som präglar förvaltningen av en viktig naturresurs och  betydande industri.  Därmed påverkas allas vår vardag. Zarembas möten  med människor, historiska perspektiv och litterära spänst utvecklas i  ett själfullt tidsdokument av stort journalistiskt värde.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.