Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Zachrison försvarar och förklarar publicistiskt beslut

Publicerad: 14 juni 2016, 06:15

Olle Zachrison. Ekochef, Sveriges Radio Ekot. foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

I samband med söndagens presskonferens om masskjutningen i USA ville Ekot kontrollera vilka uppgifter som publicerades. Ansvarige utgivaren, Olle Zachrison, valde därför att inte direktsända. Efter kritik motiverar han sitt beslut.


Ämnen i artikeln:

Ekot

Med anledning av helgens blodiga terrordåd mot en gayklubb i Orlando där omkring 50 personer bragts om livet valde Ekot att göra en rad extra direktsändningar.

Under söndagen höll amerikansk polis en presskonferens om dådet, vilken Ekot beslutade att inte direktsända. Anledningen förklarades först i en tweet:

”Vi valde att inte direktsända ljudet från pk:n i sin helhet eftersom vi vill ha kontroll på vilka uppgifter vi publicerar. Olle, ansv utgiv”

Efter tweeten riktades anklagelser mot Sveriges Radio om censur och uppgifter spreds om att Ekot ville blockera information.

I Ekots redaktionsblogg förklarar Olle Zachrison, ansvarig utgivare på SR Ekot, Ekots publicistiska hållning vid direktsändningar och han förklarar vidare beslutet och bemöter anklagelserna om censur:

”Inget kunde vara mer fel. Det finns inga dolda agendor. Det handlar om att Ekot i det här fallet – precis som alltid – vill ta ett aktivt beslut innan vi publicerar namnet på en misstänkt mördare eller detaljer om brottsoffer. Senare igår kväll tog vi också beslutet att publicera namnet på den utpekade gärningsmannen, när det bekräftats av amerikanska polisen.” skriver Olle Zachrison i redaktionsbloggen och fortsätter:

”Ekot har alltid förbehållit sig rätten att avgöra vilka uppgifter vi ska vidareförmedla och därigenom publicera. Ekot har aldrig bara varit en passiv utsändare av presskonferenser eller exempelvis rättegångar där känsliga uppgifter kan förekomma.”

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Ekot

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.