Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag19.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Yttrandefriheten angrips på Balkan, Seemo oroat

Publicerad: 7 November 2007, 14:18

Den kroatiska polisens agerande oroar den sydosteuropeiska pressfrihetsorganisationen Seemo. Den refererar bland annat till behandlingen av Zeljko Peratovic, som fängslades för att han skulle ha publicerat statshemligheter i sin blogg och till politikers uttalanden.


Zeljko Peratovic  var frihetsberövad under närmare ett dygn. Samtidigt med att han greps beslagtog polisen datorutrustning och material.
Seemo finner också attacker mot medieföretag i den serbiska regionen Sandzak oroande. Efter att ha sänt en intervju med en  religiös ledare angreps TV Jedinstvo av okända personer som förstörde en del av stationens utrustning, hotade personalen med vapen och gick till angrepp mot stationens ansvarige redaktör.
Även radiostationen Sto Plus, som ägs av den privata nyhetsbyrån Beta i Belgrad, har angripits  och fått sin sändare förstörd.
Ovanpå dessa händelser har vissa politiker som står regeringen nära sagt att de inte kan acceptera serbiska journalisters och mediers rätt att kritiskt rapportera om staten eller att intervjuer publiceras eller sänds som innehåller uttalanden som den serbiska regeringen inte kan ställa sig bakom.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.