Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Ytterligare journalistutbildning pausar

Publicerad: 18 maj 2018, 11:27

Efter att ha utbildat journalister i över 40 år tvingas journalistutbildningen på Strömbäcks folkhögskola utanför Umeå nu att pausa sin utbildning.


Förra året beslutade Kalix folkhögskola att pausa sin journalistutbildning. Nu har ledningen på Strömbäcks folkhögskola utanför Umeå, som har utbildat samhällsjournalister sedan 1977, också fattat beslut om att lägga journalistlinjen på is. Bakgrunden är ett minskat antal sökande, vilket i sin tur har lett till att man inte lyckats få ihop en full klass med kvalificerade studenter.

”Vi vill inte riskera kvaliteten på utbildningen och har därför valt att inte starta en ny etta i höst. De som redan gått ett år fortsätter däremot med sitt andra år som planerat”, säger folkhögskolans rektor Lars Johansson i ett pressmeddelande.

Linjeföreståndare Bertholof Brännström är besviken över beskedet.

– Det känns väldigt vemodigt och sorgligt. Det har utbildats många duktiga journalister på den här skolan i över 40 år. Under lång tid var det skolans mest populära utbildning.

Men med tiden har intresset dalat, berättar han. Och framför allt de två sista åren har antalet sökande till journalistlinjen minskat kraftigt. Han tror att skälen till det är flera:

– I Umeå finns en bra universitetsutbildning som slukar många. Sedan tror jag att minskningen av sökande till oss beror på att mediebranschen haft det tufft i ett antal år. Antalet journalistjobb har minskat kraftigt, vilket fått studie- och yrkesvägledare att avråda folk att söka sig till yrket.

Samtidigt har dock redaktionerna haft problem med att hitta vikarier, berättar han.

– Det senaste året har vi fått höra att många redaktioner upplever att det blir svårare och svårare att hitta bra vikarier. Det fick oss att tro att botten var nådd och att vi skulle se en uppgång av sökande – men tyvärr blev det inte så.

Men det handlar om en paus av utbildningen, inte en definitiv nedläggning?

– Ja, jag tror att skolledningen tänker prova igen om något år. Men antalet sökande till hösten räckte inte för att ledningen skulle tycka att det var värt att dra igång en klass i höst.

Vad tror du om framtiden för journalistlinjen?

– Behovet av fräscha och utbildade journalister har inte minskat utan snarare ökat. Jag hoppas verkligen att det finns plats för en folkskoleutbildning i Norrland, vid sidan av Umeås universitetsutbildning. Inte minst eftersom det är värdefullt med journalister med olika bakgrund.

Beskedet innebär också att några av lärarna på skolan blir överflödiga.

– Vi är ett par stycken som är direkt berörda. Vi får antingen syssla med något annat, gå ned i tid eller sluta.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.