Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Yles nyhetsdirektör om medieinfiltrationen

Publicerad: 17 Oktober 2016, 10:32

En medarbetare på Yle misstänks för medhjälp till förföljelse av en kollega. Atte Jääskeläinen, direktör för nyheterna, berättar att Yle samarbetar med polisen i utredningen.


En kollega till den prisade, undersökande Yle-journalisten Jessikka Aro ska enligt Helsingforspolisen ha lämnat ut information som använts för att förfölja Aro. Han är nu avstängd från sitt arbete.

Allting började med att Jessikka Aro granskade ryska propagandatroll på finska internetsidor och sociala medier-nätverk. Publiceringarna blev starten på en systematisk nätkampanj mot Aro som drevs via facebook, twitter och olika mejlinglistor, i vilka Aro förtalats, hängts ut och hotats.

En polisutredning om förtal och ärekränkning har inletts och den huvudmisstänkta mannen anklagas bland annat för grov ärekränkning. Polisens misstankar om att också en kollega till Aro ska vara inblandad i förföljelsen skrev Yle om i förra veckan.

Jessikka Aro vill inte kommentera uppgifterna i Yles artikel. Men Atte Jääskeläinen är direktör för nyheterna på nyhetsdivisionen där Jessikka Aro jobbar. Han berättar vad han tänker om det som Jessikka Aro utsatts för som direkt följd av sin journalistiska rapportering:

– Det är oacceptabelt och Yle har hjälpt Jessikka i fallet och bolaget själv har också agerat.

Hur reagerade du på uppgifterna om att polisen utreder infiltration på Yle?

– Vi har vetat det i flera månader och har samarbetat med polisen. Den misstänkta jobbar inte i vår division och han har inte haft tillträde till Yles lokaler efter att vi fick vetskap om utredningen.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.