Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag09.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

YLE:s kritiserade chefredaktör lämnar

Publicerad: 29 Maj 2017, 11:09

Hårt kritiserade Atte Jääskeläinen avgår som chefredaktör med omedelbar verkan: "Yles roll i samhället är viktigare än min roll på Yle".


Beslutet har fattats i samförstånd av Yles styrelse, vd:n Lauri Kivinen och Atte Jääskeläinen själv. Bakgrunden är att det ”inte längre fanns förutsättningar för Jääskeläinen att sköta uppdraget på ett framgångsrikt sätt”, rapporterar Yle. Frågan behandlades under ett styrelsemöte på måndagen.

”Yles roll i samhället är viktigare än min roll på Yle. Min strävan att leda Yles nyhets- och aktualitetsredaktion på en ansvarsfull journalistisk väg har ifrågasatts. Jag hoppas att vårt beslut återställer arbetsron på Yle”, säger Atte Jääskeläinen till Yle.

Under Atte Jääskeläinens ledning har Yle fällts av finska Opinionsnämnden för massmedier (ONM) för att ha gett efter för påtryckningar från Finlands statsminister Juha Sipilä (C). Medieskandalen inträffade när Yle rapporterade om statsministerns intressekonflikt kring det statliga gruvbolaget Terrafames affärer – och ledde till att Atte Jääskeläinen fick kraftig kritik.

Till tillförordnad direktör och ansvarig chefredaktör för den finskspråkiga nyhets- och aktualitetsverksamheten har styrelsen utsett Svenska Yles direktör Marit af Björkesten. Hon tillträder den första juni. Tills dess är är Riikka Venäläinen vikarierande ansvarig chefredaktör. Sökandet efter Atte Jääskeläinens efterträdare startas med en gång.

Läs också

Yle fälls för att ha gett efter för påtryckningar

Statsministern förnekar tystningsförsök

RUG fördömer Finlands statsministers agerande

Finlands statsminister anklagas för påtryckning mot Yle

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.