Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Wolodarski slår ifrån sig Adaktussons kritik – och bjuder in till intervju

Publicerad: 7 juni 2019, 10:19

Peter Wolodarski och Lars Adaktusson. Foto: Lucas De Vivo och Press.

I ett inlägg på Facebook kritiserar Lars Adakutsson DN:s granskning av honom. Men Peter Wolodarski, chefredaktör, slår ifrån sig kritiken – och bjuder återigen in politikern till att bli intervjuad av DN:s reportrar.


Ämnen i artikeln:

Peter WolodarskiLars Adaktusson

DN:s granskning av hur Kristdemokraternas Lars Adaktusson röstat i abortfrågor under hans tid som EU-parlamentariker blev en av EU-valets stora snackisar. Till viss del för att Lars Adaktusson inte ville ställa upp på en intervju med DN:s reportrar, utan valde att enbart svara via mejl.

Det fick DN:s chefredaktör Peter Wolodarski att rikta skarp kritik mot Adaktusson i förra veckans söndagskrönika. Där skrev han att Lars Adaktusson, som tidigare varit journalist, inte hade accepterat sitt eget beteende på den tid då Adaktusson bland annat ledde Agenda i SVT.

”Som SVT-programledare krävde Lars Adaktusson svar från makthavare. Som kristdemokrat ställer han inte upp på en normal intervju”, skriver Wolodarski bland annat

Det har fått Lars Adaktusson att ryta ifrån på sin Facebook-sida. Under rubriken ”DN OCH SANNINGEN” lyfter han flera nya fakta som han menar talar till hans fördel.

Adaktusson menar bland annat att DN intervjuat honom om frågan redan i april och att Wolodarski avböjt att diskutera frågan med honom i onsdagens Aktuellt i SVT.

Till Medievärlden säger Peter Wolodarski att den intervjun som hölls i april handlade om Lars Adaktussons deltagande på en konferens med abortmotståndare, som ETC var först att rapportera om. Då beslöt man sig dock för att inte gå vidare arbetet, då det inte fanns tillräcklig substans.

– De nyhetsansvariga bedömde då att det inte fanns tillräckligt material för en publicering. Det skulle behövas mer jobb. En dryg månad senare blev vi erbjudna det här jobbet av Sigrid Melchior. Hon hade jobbat med det helt självständigt vid sidan av oss. Vi bestämde oss för att gå vidare hennes material och sökte Adaktusson. Men vi fick ingen intervju, utan fick bara e-post-svar, säger Peter Wolodarski om den intervjun.

Skulle ni inte kunnat använda den tidigare intervjun i publiceringen?

– Det var en annan situation och andra typer av frågor. Vi vill publicera hans bästa argument, och de redaktörer som jobbade med det här bedömde att det här var hans bästa argument och de presenterade vi utifrån de svar som han gav till oss. Det var två helt oberoende arbeten, de hade inget med varandra att göra.

Peter Wolodarski bekräftar också att han blivit inbjuden till Aktuellt för att diskutera frågan med Lars Adaktusson. Dels säger han att han var i Göteborg och därför inte kunde vara med av praktiska skäl. Dels är han kritisk till formatet.

– I stället för att ställa upp på intervju när vi gör granskningar, begär man att få en debatt i Aktuellt med chefredaktören. Det är en oroväckande utveckling – att man ska kunna ersätta intervjuer med reportrar som jobbar med nyhetsjournalistik mot debatt med chefredaktör. Dagens Nyheter är inte en motståndare till Lars Adaktusson, vi vill skriva om honom journalistiskt och vi vill kunna intervjua honom. Om det sedan blir en diskussion om pressetik eller hur tidningen har agerat ställer jag självklart upp på frågor om det. Vill Aktuellt intervjua mig om det så är jag tillgänglig, säger Peter Wolodarski.

Peter Wolodarski erbjuder återigen Lars Adaktusson att göra en intervju med tidningens nyhetsreportrar om granskningen.

– Jag hoppas att han ställer upp, säger Peter Wolodarski.

Lars Adaktusson säger till Medievärlden att han inte ser någon poäng med att ställa upp på en intervju i DN i dagsläget.

– Jag har intervjuats av DN två gånger (dels den i april, dels den via mejl reds. anm.) – och just nu ser jag inte poängen att bli intervjuad en tredje gång. Om något är oklart fanns det möjlighet att att ta upp det i den direktsända tv-debatt som vi var inbjudna till båda två.

Vad gäller valet att ge DN mejlsvar vid det andra tillfället förklarar Lars Adaktusson med att han var på väg till en tvådagarskonferens när han blev uppringd av tidningens reporter.

– Jag förklarade för reportern att jag skulle vara upptagen de närmsta två dagarna och bad henne mejla frågorna, vilket de gick med på.

Och nu ser du inte någon poäng med att bli intervjuad av en nyhetsreporter igen?

– Har jag varit med i två intervjuer på samma ämne och svarat på frågor så ser jag inte, just nu åtminstone, poängen med att ställa upp igen.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.