Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Wolodarski: ”Hjörne jämför äpplen och päron”

Publicerad: 17 april 2019, 06:31

Peter Wolodarski på DN:s redaktion. Foto: Lucas De Vivo

Att den svenska mediebranschen behöver konsolideras är självklart, enligt DN:s chefredaktör. Men de förvärv som görs i dag kan inte jämföras med Stampens tidigare affärer: "Det Peter Hjörne gjorde var att skuldsätta sitt bolag totalt – och det gick åt pipan", säger Peter Wolodarski till Medievärlden.


Ämnen i artikeln:

Peter WolodarskiPeter HjörneStampenDagens Nyheter

I en replik på Peter Wolodarskis söndagskrönika skriver Peter Hjörne, delägare i Stampen, att DN:s chefredaktörs text är en blandning av personliga påhopp, icke kontrollerade andrahandsuppgifter och felaktiga angrepp.

En av de uppgifter Peter Hjörne anser är felaktig och väljer att bemöta är Peter Wolodarskis påstående om att Hjörne och den dåvarande vd:n Tomas Brunegård gav sig ”ut på en hejdlös köprunda” i samband med sina förvärv, däribland av Centertidningarna 2005. Peter Hjörne skriver bland annat att Stampen ingick i en ordnad budgivningsprocess tillsammans med flera andra mediebolag. Och att man hade bankerna bakom sig när affären slutfördes.

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski har – av tidsskäl – inte möjlighet att skriva en replik, men bemöter Peter Hjörnes påståenden i en intervju med Medievärlden:

–  Jag blir väldigt förvånad över att Peter Hjörne försvarar de hejdlösa förvärven. Det faktum att Stampen en gång lade det högsta budet på Centertidningarna innebär inte att det var välgrundat. Tvärtom överskattade de grovt vad affären var värd. Det handlar inte heller bara om Centertidningarna, utan om en hel rad förvärv, säger han och fortsätter:

– Och detta att bankerna var med på tåget. Ja, jo, men det har de ångrat i femton år. Att Peter Hjörne i sin text försöker rättfärdiga sina affärer visar bara att han inte har förstått hur allvarlig Stampens situation har varit.

Peter Hjörne skriver vidare i sin text att: ”Idén om konsolidering för att uppnå samordningsvinster inte var fel strategi visas med all önskvärd tydlighet när Wolodarskis arbetsgivare Bonnier nyligen förvärvade Mittmedia med 28 dagstidningar att lägga till sina tidigare och att Polaris med 39 mediehus i dagarna köpt Stampen Media.”

Peter Wolodarski kommenterar:

– Att det pågår konsolideringar på den svenska mediemarknaden i dag är ju inte så konstigt efter de här haverierna.

DN:s chefredaktör menar vidare att Peter Hjörne jämför äpplen och päron i sin argumentation:

– De förvärv som görs nu är ju på en helt annan nivå än de som Peter Hjörne gjorde. I dag handlar det närmast om övertagande av verksamheter, så han jämför äpplen och päron. Det är klart att den svenska mediebranschen kommer att behöva konsolideras. Men det Peter Hjörne gjorde var att skuldsätta sitt bolag totalt – och det gick åt pipan.

Vad gäller rekonstruktionen har Peter Wolodarski inte ifrågasatt att den genomförts på ett lagligt sätt, säger han, däremot har han ifrågasatt konsekvenserna:

– Det stöd Peter Hjörne fick av staten var större än hela det svenska presstödet. Ackordsuppgörelsen innebar också att fordringsägarna, däribland frilansjournalister, fick skriva ned sina skulder med 75 procent. Många har med andra ord fått betala för Stampens misslyckande, säger Peter Wolodarski och fortsätter:

– Trots det fick Peter Hjörne, som bär huvudansvaret för kollapsen, i samband med fredagens förvärv ytterligare uppskattningsvis 28 miljoner i fickan. Om nuvarande värdering står sig kommer han, med den andel han har kvar i bolaget, dessutom att få kvittera ut 43 miljoner till inom ett par år. Det är stötande. En viktig fråga är också vad har han för arvoden i dag? Ligger hans ersättningar kvar? Det får han gärna svara på.

Vidare ifrågasätter Peter Hjörne Wolodarskis påstående om att Stampen-tidningarnas redaktionella kraft urholkades permanent och framhåller att mediebolaget de senaste åren anställt ett femtiotal journalister och ökar i såväl upplaga som läsning.

– Det är ett faktum att man tvingats minska kostnaderna drastiskt och att det har drabbat redaktionerna. Det är bara att fråga journalisterna på tidningarna. Att Peter Hjörne över huvud taget vågar lyfta detta förvånar mig faktiskt.

På Peter Hjörnes antydan om Wolodarskis söndagskrönika skulle vara ett svar på Stampens samarbete med Polaris Media, NWT-gruppen och VK Media, svarar Wolodarski:

– De argument jag framför i krönikan är de motiv som driver mig. Det är inte mer komplicerat än så. Och detta är inte första gången jag kritiserar Stampen.

Läs mer

Peter Wolodarskis söndagskrönika i Dagens Nyheter (2019-04-14)

Peter Hjörne: ”Wolodarski passerar anständighetens gränser” (2019-04-17)

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News