Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Whistle-blower-sajt stängd av amerikansk domstol

Publicerad: 20 Februari 2008, 10:28

På Wikileaks kunde användare anonymt lägga ut dokument som avslöjar oegentligheter. Nu har en kalifornisk domstol stängt sajten efter en anmälan från en schweizisk bank. Dessutom kräver domstolen att de anonyma tipsarna ska identifieras.


Wikileaks startade 2006 med syftet att avslöja myndigheter och företag i stängda diktaturer, men kom sedan att inkludera även västvärlden. Och nu har den alltså stängts av en amerikansk domstol, efter anmälan från den schweiziska bankgruppen Julius Baer, skriver BBC News.

Dokumenten, som beskriver pengatvätt och skatteflykt, antas ha postats av Rudolf Elmer, tidigare vice vd för bankens verksamhet på Cayman Island. Julius Baers talesperson vill inte kommentera fallet, men BBC erfar att dokumenten skulle kunna påverka en pågående rättsprocess i Schweiz.

Men domen stannar inte vid stängning, sajtens upphovsmän ska dessutom presentera alla data från sajten och alla detaljer om de som registrerat sig på sajten och kontaktat sajten.
Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.