Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

WAN och IFRA är en organisation från 1 juli

Publicerad: 26 juni 2009, 06:54

Den internationella utgivarorganisationen WAN och IFRA, den internationella organisationen för tryck och digital publicering, har nu gått samman. Den nya organisationen har namnet World Association of Newspapers and News Publishers, WAN-IFRA.


Därmed är de diskussioner om ett samgående som under mer än fem år pågått mellan organisationerna avslutade.
Samgåendet träder i kraft den 1 juli.

Den nya organisationen representerar mer än 18 000 publikationer, 15 000 sajter och mer än 3 000 medieföretag i över 120 länder.

Anledningen tills samgåendet är att WAN och IFRA genom åren byggt upp flera liknande produkter och tjänster och har medlemskadrar som allt mer överlappar varandra.

WAN-IFRA har som målsättning att vara den oumbärliga partnern för dagstidningar och hela tidningsindustrin världen över, ”särskilt för våra medlemmar”, och att försvara och stödja pressfrihet, kvalitetsjournalistik och redaktionell integritet samt att arbeta för teknologisk utveckling och framgångsrik affärsverksamhet. Läs programförklaringen här.

De båda organisationerna kommer att ha kvar i sina respektive huvudkontor, WAN i Paris och IFRA i Darmstadt. IFRA har också ett lokalkontor i USA.

Gavin O’Reilly, WAN:s ordförande och koncernchef för irländska Independent News and Media, kommer att under 2010 vara den nya organisationens ordförande.
Horst Pirker, IFRA:s ordförande och koncernchef i österrikiska Styria Medien AG är förste vice ordförande och tar över ordförandeklubban 2011.
I väntan på att en ny chef utses för  WAN-IFRA kommer WAN:s Timothy Balding och IFRA:s Reiner Mittelbach att tillsammans leda den nya organisationen.

WAN grundades 1948 och IFRA 1961 under namnet INCA (International Newspaper Colour Association) och med WAN som tillskyndare. IFRA etablerades 1971. Förkortningen står för INCA-FIEJ
Research Association, där FIEJ är en fransk akronym  som betyder internationell federation för utgivare av dagstidningar.
WAN står för World Association of Newspapers.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.