Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

WAN/EPC kräver ökat upphovsrättskydd på nätet

Publicerad: 15 juli 2009, 06:31

Internationella utgivarorganisationerna WAN och EPC har lagt fram ett förslag om ökat skydd för upphovsrätten på nätet för EU-kommissionen. Man vill bland annat lagstifta för att minska möjligheten för sökmotorer, som Google, att indexera tidningarnas innehåll.


Ämnen i artikeln:

BonnierStampen

Det gäller den så kallade Hamburg-deklarationen, som startade som ett regionalt initiativ i Hamburg, men som sedan fick stöd på nationell nivå. Nu har WAN, World Association of Newspaper, och EPC, European Publishers Council, också ställt sig bakom deklarationen som hittills samlat 149 tyska medieföretag och ett 20-tal andra europeiska medieföretag, bland annat Bonnier.

I ett gemensamt pressmeddelande från WAN och EPC säger Francisco Pinto Balsemao, EPC:s styrelseordförande, att ”utan kontroll över våra immateriella rättigheter står framtiden för kvalitetsjournalistiken på spel”.

WAN:s ordförande Gavin O´Reilly understryker att tidningsbranschen i dag attraherar fler konsumenter än någonsin, men att, till skillnad från tv:s och papperstidningarnas affärsmodeller, så tjänar branschen inga pengar på nätet. Något som är ohållbart, enligt O´Reilly.

I pressmeddelandet nämns också arbetet med ACAP, som Stampen i förra veckan beslutade sig för att stödja. Med hjälp av ACAP kan tidningssajterna begränsa sökmotorernas indexering av deras innehåll.

WAN och EPC vill få en lagstiftning till stånd för att tvinga sökmotorerna att samarbeta med medieföretagen.

Mathias Döpfner, vd för Springer-koncernen, säger i pressmeddelandet att han ser två övergripande mål framför sig:

–    Vi vill ha en rättvis del av intäkterna, som skapas genom exploatering av vårt innehåll av andra. Vi vill också se en växande marknad för betalt innehåll på nätet.

Läs pressmeddelandet från WAN och EPC här. Och Svenska Dagbladets artikel om förslaget nås via den här länken.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

BonnierStampen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.