Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag24.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

WAN: 106 journalister dödade i jobbet i år

Publicerad: 20 November 2007, 07:55

Hitills har 106 journalister dödats i tjänsten, skriver internationella utgivarorganisationen WAN i sin halvårsrapport om pressfriheten i världen. 45 av dem har mist livet i Irak.


Sedan kriget började i mars 2003 har 150 medarbetare vid medier dödats där.(Uppdaterad)

I rapporten, som går världsdel för världsdel, sägs också att journalister i Latinamerika fortsätter att mördas, hotas och trakasseras då de undersöker känsliga ämnen som korruption och narkotikatrafik. Även regeringars förföljelse av och rättsliga aktioner mot journalister hindrar deras arbete.

I Mellanöstern och Nordafrika noterar WAN ett växande antal oberoende tidningar som inte drar sig för att kritisera myndigheterna och ifrågasätta bristen på demokrati. Trots detta är den allmänna mediescenen under strikt regeringskontroll och de som vågar ifrågasätta dem som ha makten ställs inför rätta.

Fler och fler journalister i Afrika söder om Sahara ställs inför rätta och fängslas, åtalade för att ha äventyrat statens säkerhet. Hårda straff enligt förolämpnings- och förtalslagar väntar.
WAN och World Editors Forum har antagit en särskild deklaration för att förbättra förhållandena för journalister på kontinent.

När det gäller delar av Europa och Centralasien skriver WAN att det finns tecken på fientlighet mot oberoende och oppositionella medier och att det görs försök att tysta dem. Åtal för extremism och anti-statlig verksamhet är alltjämt effektiva verktyg för att hindra kritisk rapportring.

I Asien finns enligt WAN några av världens allra starkaste förtryckarregimer, som undertrycker alla oppositionella röster och förbjuder alla former av oberoende medier.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.