Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Wallander gör YA interaktiv

Publicerad: 7 April 2006, 12:35

Med kommissarie Kurt Wallanders hjälp hoppas Ystads Allehanda kunna öka sina besökssiffror på nätet. I dag lanseras Wallander-sajten. Bakom projektet står YA i samarbete med två prisbelönta journalister från Sun Sentinel i Florida.


Hur ska vi bli bättre på att utnytta webbens möjligheter? är en fråga som många redaktioner ställer sig. På Ystads Allehanda insåg redaktionen att det behövdes hjälp utifrån. Chefredaktören Margaretha Engström tog därför kontakt med Don Wittekind och Scott Horner, två multimediejournalister som gjort flera uppmärksammade reportage i sin tidning Sun Sentinel. I fem dagar gnuggade de delar av Ystads Allehandas redaktion i att arbeta med rörliga bilder, slideshows, grafik och ljud på nätet.
Nyhetschefen Martin Runol har varit projektledare för arbetet med sajten.
Varför blev det just Hennings Mankells romanfigur Wallander?
– För att det är ett perfekt ämne som berör såväl Ystadsbor som läsare över hela världen. Det är en angelägenhet för miljontals läsare.
På sajten kan man bland annat klicka sig runt i en interaktiv karta och göra besök i Kurt Wallanders lägenhet och på polisstationen. Det finns också utdrag ur böckerna och reklam för filmerna som spelats in i Ystad. Materialet finns också i en tysk och i en engelsk version. Texterna har lästs in av YA:s medarbetare.
– Det har varit väldigt roligt att upptäcka nya talanger hos folk, säger Martin Runol.
Vad har varit det mest spännande med det här projektet?
– Att vi har fått lära oss nya sätt att berätta en historia. Och att vi fått kunskap om vilka möjligheter som finns.
Sammanlagt har ett tiotal medarbetare deltagit i projektet som är gemensamt för redaktionen och säljavdelningen. I inledningsskedet har kraften lagts på det redaktionella innehållet, marknadsföringen mot annonsörer ska ta fart efter påsk.
YLVA CARLSSON

Fotnot: Sajten finns på www.ystadsallehanda.se

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.