Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Wael Abbas greps när han kom hem från Tällberg

Publicerad: 1 Juli 2009, 09:49

Den egyptiske bloggaren Wael Abbas blev gripen på flygplatsen i Kairo. Säkerhetstjänsten höll kvar honom i fem timmar och tog hans pass och hans bärbara dator. (Uppdaterad)


När Medievärlden pratar med Wael Abbas på onsdagen är han utmattad. I måndags lämnade han Sverige och Tällbeg Forum där han var en av talarna. När han landade i Kairo natten till tisdagen blev han kvarhållen och genomsökt av säkerhetstjänsten. Han fick inte äta, dricka eller vila trots att han var sjuk och utmattad. Han blev också fråntagen sitt pass och sin dator.

När han släpptes gick han direkt till polisstationen på flygplatsen för att anmäla säkerhetstjänsten, tullen, passkontrollen och bagagehanteringen, men polisen vägrade ta upp anmälan. Polisen sa att han skulle få tillbaka sitt pass om han gav upp sina krav – men han vägrade.

Till slut fick han tillbaka passet, men datorn är fortfarande borta.

– Jag är rädd att de leker med den, att de lägger in spyware eller planterar saker i den för att komma åt mig, som de gjorde med Howaida Taha. (egyptisk journalist som dömdes till sex månaders fängelse anklagad för att ha fabricerat torrtyrfilmer)

Förlorade du något viktigt arbete?

– Nej, inte egentligen, men det här är min privata dator, de har ingen laglig rätt att ta datorn och titta på innehållet. Det är ett tungt slag ekonomiskt också, det var en liten dator som är lätt att ta med, och jag hade precis köpt den.

Var det en slump att du greps eller väntade de på dig?

– Jag utgår från att det var planerat. Jag fick höra från tullen att det kommit order från högre instans, även om de aldrig kommer erkänna att de sagt det.

Wael Abbas twittrade sin vana trogen under hela händelseförloppet, och fick stöd från hela världen.

– Jag fick till och med ett solidaritetsmeddelande från Teheren.

Hur bra kontakt har egyptiska aktivister med iranska aktivister?

– Det fanns viss kontakt förut men vi har kommit mycket närmare varandra efter protesterna mot valresultatet. Vi vet vilka bloggar och twittrare vi ska följa.

Hur har det rapporterats om händelserna i Egypten?

– Framför allt på nätet av egyptiska aktivister och bloggare som visar solidaritet. Det har blivit en del diskussioner också eftersom vissa aktivister bland vänstern och islamisterna stöder regimen eftersom den är fientligt inställd till USA och Israel.

Och de traditionella medierna?

– De har försökt undvika det, men de har rapporterat en del, och då på ett väldigt neutralt sätt. Det heter att vi inte ska lägga oss i deras inre angelägenheter, men handlar nog mer om att de är rädda för att något liknande ska hända här.

Vad kan man göra för att stödja bloggarna och twittrarna i Iran, som du ser det?

– Genom att sprida ordet om vad som sker där, särskilt eftersom medierna är utestängda.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.