Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag26.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

VLT och Amelia klandras för utpekanden av PON

Publicerad: 16 April 2007, 10:11

VLT och Amelia klandras av Pressens opinionsnämnd. Dagstidningen för att ha påstått att en namngiven person i spalterna utpekats för att ha haft sex med underåriga, månadsmagasinet för att i en ingående skildring av en namngiven person och hennes bakgrund och uppväxt ha kränkt hennes mamma.


Båda tidningarna har enlig nämnden åsdosatt god publicistisk sed.
VLT gjorde en telefonintervju med en  person, presenterad med namn och bild, inför en konsert. I avslutningen på artikeln fördes de påstådda sexaffärerna på tal, påståenden som enligt anmälaren var falska och kränkande. Det hade förekommit rykten i medierna om att en person misstänktes för dessa och VLT hade pekat ut honom. Fyra år tidigare hade han kommenterat anklagelserna i en annan tidning.
VLT å sin sida åberopade i sitt yttrande till PO att mannen var åtalad för sexuellt utnyttjande, något som tidningen inte kände till när artikeln publicerades.
Påståendet i artikeln hade krävt samtidigt bemötande skriver både PO och PON. VLT har alvarligt kränkt mannen.

När tidningen Amelia presenterade den person som vunnit tidningens övervinnarstipendium 2006  gjordes ett ingående reportage om kvinnans bakgrund och uppväxt. Det sades att föräldrarna missbrukat alkohol, vilket påverkat hennes tillvaro. Själv hade hon brutit mönstret och levde ett bra liv. Kontakten med föräldrarna var avslutad.
Mamman gjorde anmälan, hon kände sig kränkt. En del i artikeln var sant, men inte allt. Även kvinnans två syskon hade tagit illa vid sig.
PO fanns vid en samlad bedömning att redogörelsen i artikeln hade ett så stort allmänintresse att det väger tyngre än publicitetsskadan. Det håller inte PON med om.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.