Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag28.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

VLT-medarbetaren om attacken

Publicerad: 15 Maj 2017, 10:05

– Jag fick en jävla pärla och for baklänges in i köket. Det säger Håkan Slagbrand efter attacken i morse. Men han kommer inte att vika ner sig. – Då har de vunnit.


Ämnen i artikeln:

VLT

De första hoten mot Håkan Slagbrand kom för ett och ett halvt år sedan. Det var två anonyma brev som anlände med tre veckors mellanrum. De polisanmäldes men trots en teknisk undersökning hittade polisen ingenting som gjorde att de kunde gå vidare utan utredningen lades ner.

Den 21 april trappades hoten upp. Då sattes hans bil i brand.

I morse blev han misshandlad av en ännu okänd gärningsman som gav sig ut för att vara hantverkare.

– Jag fick en jävla pärla och for baklänges in i köket.

Innan hade den som attackerat på stapplig svenska förklarat att det var hans boss som skickat honom. Efter misshandeln ”drog han som en avlöning” enligt Håkan Slagbrand.

Vem som utförde misshandeln är inte klart. Inte heller vem som låg bakom attacken. Men Håkan Slagbrand har vissa misstankar.

– Det handlar om personer som har kapacitet att iscensätta något sådant. Och det har kopplingar till artiklar som jag skrivit för VLT.

Håkan Slagbrand har berättat för polisen om sina teorier men inte fått någon återkoppling om hur de ser på det.

Kommer det här att påverka dig i jobbet?

– Nej. Jag måste vara kaxig och säga inte en minut. Jag kommer inte att lägga ifrån mig pennan. Det är det den, eller dem, är ute efter. Att vika ner sig är fullständigt otänkbart. Då har de vunnit.

Men tror du inte att det kan bli ännu en attack? Där de kan gå ett steg till?

– Visst har jag tänkt i de banorna. Det som gnager är vad som kan hända nästa gång. Men det fungerar inte att gå omkring och vara paranoid. Då kan man lika gärna gräva ner sig i en bunker. På Svalbard.

– Jag fortsätter som vanligt och hoppas att polisen och andra gör sitt jobb.

Om inte morgonens attack hade inträffat skulle Håkan Slagbrand bevakat Arboga-rättegången för VLT:s räkning. Men nu blev det inte så.

– Men jag tar nya tag på onsdag.

Håkan Slagbrand är också mycket glad för hur VLT agerat.

– Sättet som de ställt upp är beundransvärt. Men jag vill inte gå in på hur.

VLT:s huvudredaktör Daniel Nordström vill inte heller gå in i detalj på vilka åtgärder som genomförts för att skydda Håkan Slagbrand.

– Men vi har tillsatt allt vi kan.

Hade ni kunnat göra något för att förhindra det som hände i morse?

– Det är svårt att veta. Att ha ett skydd som ska sträcka sig hela vägen är svårt. Det handlar också om hur medarbetarna vill ha det och leva sina liva.

Även Daniel Nordström och ytterligare någon medarbetare på VLT har hotats av den som de tror ligger bakom morgonens misshandel.

– De hoten har dock inte varit på en nivå så att det gått polisanmäla.

Om misstankarna är rätt handlar det om personer med koppling till den organiserade brottsligheten.

Är ni rädda?

– Det är fel att säga att man inte blir rädd när något sådant här inträffar. Att ta till fysiskt våld är att gå över ytterligare en gräns. Men det förändrar inte vårt arbete eller vad vi publicerar. Då har de vunnit.

Men om man är rädd, finns det då inte en risk att man håller tillbaka, eller kanske avstår, nästa gång det blir aktuellt att skriva om till exempel organiserad brottslighet?

– Det finns absolut en sådan risk. Därför är det viktigt att stärka och göra allt för alla inblandade. För att visa för hela redaktionen att de inte är ensamma när det inträffar något sådant här.

Daniel Nordström skriver också om misshandeln i sin blogg, ”En allvarlig attack på det fria ordet”.

Ämnen i artikeln:

VLT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.