Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

VLT-journalister har rätt till extra dag

Publicerad: 11 Maj 2011, 12:18

Om schemalagd ledig dag infaller på en röd dag har VLT:s journalister rätt till en extra ledig dag. Det slår AD nu fast i en dom.


Vad är kontinuerligt? Det har VLT och SJF tvistat om. Ett 20-tal anställda på tidningen jobbar ibland helg. Vilket kompenseras bland annat med en ledig dag.

I Journalistavtalet står det att Om arbete utföres på helgdag, som icke är söndag, utgår motsvarande ledighet på annan dag. Samma förhållande gäller om sådan helgdag är medarbetares ordinarie ledighetsdag. Sistnämnda regel gäller dock icke då arbetstiden kontinuerligt förlägges måndag-fredag.

Tidningsledningen menar att den som jobbar helg högst var åttonde vecka jobbar måndag till fredag och därför inte har rätt till en annan ledig dag som kompensation.

SJF:s linje har varit att om man har en schemalagd arbetsdag under helgen spelar inte schemacykeln någon roll. Då är inte arbetstiden kontinuerligt förlagd måndag till fredag.

Nu har AD avgjort tvisten till SJF:s fördel.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.