Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

VLT gör granskning av lokalmedierna

Publicerad: 10 juni 2016, 07:02

VLT granskar lokalmedierna

Fem sidor i dagens tidning – och en betydande del av sajten – ägnas åt VLT:s granskning av de lokala medierna. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

VLT

Bakom granskningen står VLT:s redaktionschef Mårten Enberg. Under en vecka undersökte han den lokala mediesituationen och följde SVT Nyheter Västmanland, vlt.se – och framför allt P4 Västmanland.

– Det görs en massa förbannat bra journalistik, men alla har vi en utmaning att få det här att gå ihop eftersom intäkterna inte räcker till. Följdfrågan blir därför: Hur ska vi finansiera god lokal journalistik framöver? säger Mårten Enberg till Medievärlden.

Under fem dagar från tidig morgon till sen eftermiddag lyssnade Mårten Enberg på P4 Västmanland. I en lägesrapport konstaterar Enberg att: ”SR P4 Västmanland är det lokala feelgood-fenomenet som både hugger och går på tomgång” och vidare att ”i kampen om klicken är det lokaltidningen som gör grovjobbet utan att få vare sig licenspengar eller äran”.

Han utvecklar sitt resonemang:

– Det är tydligt att lokaltidningen gör det grundläggande jobbet åt Public Service. Utan vår sajt och tidning skulle de få ett ofantligt problem med att skanna av det lokala nyhetsflödet.

Mårten Enberg tycker att det har varit intressant att följa hur VLT sköter sig i nyhetsmatchen mellan de lokala medierna:

– I jämförelse med SVT Nyheter Västmanland och P4 Västmanland är vi på VLT nyhetsledande.

Har du identifierat något under granskningen som du anser att VLT kan behöva arbeta mer med?

– Ibland tar papperstidningen kraft så att vi inte riktigt orkar hålla tempot på webben. Utmaningen är att vara snabb digitalt samtidigt som vi vårdar papperstidningen. Det klarar vi inte alla dagar.

I publiceringen ingår också intervjuer med de tre utgivarna, i vilka Mårten Enberg ställt frågor om hur de ser på varandra.

VLT:s chefredaktör och ansvarige utgivare Daniel Nordström beskriver i ett blogginlägg varför tidningen valt att granska lokalmedierna:

”Vi har gjort detta reportage för att vi anser att det är en viktig fråga.

Det är viktigt att diskutera hur såväl Public Service som de kommersiella medierna, i det här fallet VLT, sköter sitt uppdrag.

Det är viktigt att granska oss som granskar.”

Hur väl tycker du att ni lyckas med att granska er själva i denna publicering?

”Fokuset i denna granskning ligger främst på hur Public Service agerar, inte minst på grund av att Public Service till skillnad från de tidningar jag är ansvarig för har statliga licenspengar. Jag välkomnar emellertid en liknande granskning av oss själva och vi bjuder nu in vår publik att ge sin syn på hur de lokala medierna – även VLT – agerar. Det är mycket viktigt att vi som granskar också granskas. Syftet med denna publicering är inte minst att lyfta upp mediedebatten, som i regel är intern inom branschen, till allmänheten i ett lokalt perspektiv”, skriver Daniel Nordström i ett mejl till Medievärlden.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

VLT

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev