Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag26.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

VLT AB blir dotter till Stampen

Publicerad: 22 Januari 2007, 06:59

Stampen köper Länsförsäkringars andel i Medieintressenter AB, moderbolag till VLT AB. Det innebär att Stampen får ett tydligare och fastare grepp om VLT AB - ett direkt inflytande över 50 procent vilket gör VLT till ett dotterbolag till Stampen.


För tre år sedan utbröt en dragkamp om börsnoterade VLT AB: delar av släkten Pers, Stampen – med Göteborgs-Posten som kärna – dels för sig självt och dels tillsammans med Nya Lidköpingstidning i Morgonpress Invest, och Länsförsäkringar Bergslagen bildade Medieintressenter AB, som kom att äga över 50 procent av röststyrkan i VLT AB och därmed kontrollera företaget.

Mediekoncernen VLT AB äger tidningar, delar av tidningar och tryckerier – bland annat. I kärnan finns den grupp av västmanländska, en dala och två västgötska tidningar som byggdes upp under 70-, 80- och 90-talen av tidningssläkten Pers. Därefter har VLT AB varit en av aktörerna i Stampensfärens köp av Centertidningar.

När Medieintressenter bildades fanns en hembudsklausul med. Därför erbjuds alla aktieägarna att köpa Länsförsäkringars del. Det troliga är att aktierna köps av Stampen, privatpersonerna i släkten Pers har med all säkerhet inte medel att göra ett så stort köp – därav deklarationen att VLT AB blir en dotter till Stampen.

Länsförsäkringar Bergslagen har varit engagerat i VLT sedan börsintroduktionen 1985. Vd Jan Karlsson har funnits i koncernens styrelse under lång tid. I ett pressmeddelande säger han att: ”Stampen är en kompetent ägare, som kan fortsätta att driva en positiv utveckling för VLT”.

Stampens vd Tomas Brunegård säger att köpet har vuxit fram i diskussioner mellan ägarna i Medieintressenter. Länsförsäkringar står inför ett generationsskifte, såväl vd Jan Karlsson som styrelseordförande Frans Henrik Schartau lämnar snart företaget.
– Det blir helt nya personer i deras ledning.
Vad Stampen betalar vill han inte kommentera.
– Men priset är kopplat till VLTs aktiekurs (cirka 160 kronor).
Jag utgår från att de haft en god utveckling på sin investering.
– Ja, mycket.
Stampen har mer affärer på gång?
– Vi har alltid saker på gång, mer kan jag inte säga.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.