Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

VK och Norran i gemensamt nazigräv

Publicerad: 26 Oktober 2016, 05:12

VK och Norran publicerar i dag en stor gemensam kartläggning över hur nazismen har vuxit i Norr- och Västerbotten. Tidningarnas chefredaktörer förklarar varför.


Ämnen i artikeln:

Norran

Nazismen växer i norr. Därför har Västerbottens två största morgontidningar, VK och Norran, kartlagt hur Nordiska motståndsrörelsen etablerat sig i den norra landsänden. Grävjobbet är uppdelat i fyra delar som kommer från i dag till på måndag.

I en krönika som publiceras i båda tidningarna skriver VK:s chefredaktör Ingvar Näslund och Norrans chefredaktör Marcus Melinder bland annat att: ”Flera av dess medlemmar kan vi knyta till rörelsens aktiviteter det senaste året och dessa kommer vi att publicera med namn och bild. Svenska medier är normalt sett försiktiga med den här typen av namnpubliceringar. Men i det här fallet, när det gäller världshistoriens värsta våldsideologi, har vi resonerat annorlunda.”

Varför gör ni det tillsammans?
– Ett skäl är givetvis att den organiserade nazismen i norr växer snabbt och finns på flera orter. Med våra tidningars starka lokala förankringar är det en styrka att samarbeta, tillsammans når vi fler. Sedan är själva granskningen resurskrävande. Tillsammans får vi en kraftfullare redaktionell kompetens och styrka, säger VK:s chefredaktör Ingvar Näslund.

Det berör även Norrbotten, varför är inte NSD eller Norrbottens-Kuriren med?
– Vi valde den här lösningen i detta fallet. I andra fall samarbetar vi i andra konstellationer. Senast för ett par veckor sedan då VK, Norrbottens-Kuriren, Sundsvalls-Tidning och Östersunds Posten samarbetade kring en stor opinionsundersökning kring regionfrågan.

Har VK förstärkt kapaciteten att ta hand om kommentarer?
– I de forum vi själva väljer har vi det, även om det är svårt att hela tiden kontrollera vad som dyker upp. Därför är vi restriktiva med vad vi väljer att publicera i forum vi själva inte fullt ut kan kontrollera, exempelvis Facebooks kommentarsfält. Sedan vet vi att exempelvis NMR, Nordiska motståndsrörelsen, har egna kommentarsfält där det redan innan våra publiceringar förekommer både hot och hat mot journalister som medverkat i granskningen.

Norran har valt en annan väg i den frågan.

– Grävet kommer att publiceras i ett särskilt long read-format som kommer bli väldigt snyggt och som passar perfekt för läsning på alla plattformar. Dock går det inte att lämna kommentarer där, säger Norrans chefredaktör Marcus Melinder.

Kommer det att bli fler gemensamma jobb?

– Ja, det skulle jag verkligen kunna tänka mig att det blir. Vi finns i samma län och har flera gemensamma beröringspunkter, bland annat samma landsting.

Det här är det första stora jobbet för Norrans nyinrättade grävgrupp.

– Vi har rekryterat en datajournalist som jobbar på heltid med den här typen av jobb. Att ha personal som kan ägna sig dedikerat åt ett sådant här jobb under lång tid har varit en förutsättning för att det ska bli bra.

Har ni höjt säkerheten på något sätt?

– Jag vill inte kommentera hur vi har hanterat säkerheten i samband med det här jobbet, men givetvis har vi tagit det i beaktande, säger Marcus Melinder.

– Vi har rutiner kring säkerheten som vi följer, säger Ingvar Näslund.

Ämnen i artikeln:

Norran

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.