Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag15.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

VK, Norran och ÖA i unikt samarbete om artikelserie

Publicerad: 12 juni 2009, 05:02

De tre norrlandstidningarna  Västerbottens-Kuriren, Norra Västerbotten och Örnsköldsviks Allehanda publicerar i dag den första av sex delar i en gemensam artikelserie om "Etanoldrömmen".


Ämnen i artikeln:

Västerbottens-KurirenAnette Novak

– Vi kände att vi hade en komplex historia som alla tidningarna hade bevakat men där de inte hade nått ända fram. Man hade inte fått hela bilden av den omfattande affären med internationella förgreningar, säger Anette Novak, chefredaktör på Norra Västerbotten, som en förklaring till samarbetet.

Anette Novak är osäker på varifrån initiativet till det kom, men säger att samtliga tre chefredaktörer är ganska nya på sina respektive tidningar och att det kan ha bidragit till nytänkandet.

Kanske gav det ena ordet det andra i tider när man måste tänka på resurseffektivitet och samtidigt på att förstärka och skydda journalistiken, säger hon.   Arbetet inleddes någon gång i mars och det har varit en del logistiska utmaningar och resande sedan dess. Projektledare och nyhetshef  har varit Bertholof Brännström på VK.

I övrigt har två reportrar från Norran, en från VK och en från ÖA jobbat med serien liksom en fotograf från ÖA och en illustratör från VK. Redigeringen på respektive tidning ritade sidorna. De tre chefredaktörerna hade hela tiden kontakt med grupepn.  Under arbetets gång har den ofantliga mängden information samlats på en krypterad hemsida, där alla som arbetat inom projektet har kunnat gå in och uppdatera sig.

Samarbetet är det första i sitt slag mellan tidningarna. Medarbetarna har uppfattat samarbetet positivt enligt Anette Novak. – Bara den kollegiala delen, att träffa kollegor från andra tidningar i en arbetssituation har varit positivt.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.