Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

VK får ny chefredaktör

Publicerad: 4 december 2017, 07:56

Sture Bergman, vd VK Media, och VK:s nya chefredaktör Jessica Wennberg. Foto: Abebe Asres

Jessica Wennberg tar över det ordinarie chefredaktörskapet för tidningen. Det innebär att Västerbotten-Kuriren får sin första kvinnliga chefredaktör. "Stort och hedersamt", säger Jessica Wennberg till Medievärlden.


Ämnen i artikeln:

Västerbottens-KurirenVK Media

Sedan den 1 september har Jessica Wennberg varit tillförordnad chefredaktör för Västerbottens-Kuriren. Wennberg, som dessförinnan var redaktionschef, klev in i när Ingvar Näslund lämnade tidningen efter 13 år – varav de sista sju som chefredaktör och ansvarig utgivare.

Då var det sagt att hon skulle ha rollen som tillförordnad till dess att en efterträdare till Näslund hade utsetts. Men efter ett omfattande rekryteringsarbete, där flera välmeriterade kandidater varit uppe för diskussion, insåg styrelsen att den mest passande fanns alldeles i närheten:

”Den bästa fanns inom en armlängds avstånd. Jessica har kunskap om modernt tidningsledarskap. Kunskap om hur vi med framgång kan utveckla digital, lokal, kvalitativ journalistik”, säger Sture Bergman, vd för koncernen VK Media.

Det var under tiden som tillförordnad som det blev självklart att söka jobbet som ordinarie, säger Jessica Wennberg till Medievärlden. Att hon sedan erbjöds uppdraget känns stort, berättar hon:

– Det känns stort, förstås. Jag har varit länge på VK och känner verkligen för den här redaktionen. Det som har varit fantastiskt är att jag känt mycket stöd internt. Det är en bra start.

Vad tänker du om att du blir den första kvinnan på posten?

– Stort och hedersamt. Men det visar egentligen bara på förändringen i samhället, att allt fler kvinnor tar plats i ledande positioner. Kan jag vara en förebild för någon så är det bra.

Utmaningarna i branschen är många just nu, konstaterar Jessica Wennberg. De hon ska ta i tu med i sin nya roll är främst två:

– Dels handlar det förstås om att möta digitaliseringen och skapa en bra läsupplevelse digitalt för läsarna som man är beredd att betala för, dels att skapa en bra kreativ arbetsmiljö internt på redaktionen trots alla utmaningar som finns.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev