Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

VK börjar med digital kvällsupplaga

Publicerad: 10 december 2014, 08:38

VK:s nya e-tidning som har premiär i kväll kan bli en minst lika viktig produkt som papperstidningen på sikt. Det tror chefredaktör Ingvar Näslund.


Ämnen i artikeln:

Västerbottens-Kuriren

Klockan 19.00 blir det premiär för VK:s nya e-tidning. Den ska innehålla mycket av det som kommer i morgondagens papperstidning men paketerat och presenterat för läsning i surfplatta. En uppdaterad version kommer sedan att släppas vid 6-tiden på morgonen som är uppdaterat med de senaste händelserna. Där kan det också finnas material som på grund av pressläggningstider inte kom med i papperstidningen. Till exempel sena sportresultat.

Rörligt material och bildspel kommer att vara bärande delar i de möjligheter till nya berättarformer som den nya plattformen medger.

Den är optimal för det. Och det absolut tankar vi bär på, men vi har inte hunnit dit ännu, säger VK:s chefredaktör Ingvar Näslund.

Den nya produkten har tagits fram av flera orsaker:

Den ger en ny stark produkt för second screen på kvällstid.

Den är riktad mot det ökande antalet användare av surfplattor.

Den är ett sätt att hantera Postens beslut att upphöra med lördagsdistribution.

Den nya e-tidningen är en strategiskt viktig produkt för oss. Den kan bli minst lika viktig som den tryckta tidningen på sikt, säger Ingvar Näslund.

Inför arbetet med att utveckla e-tidningen tittade ledningen på vad som fanns på marknaden men inget alternativ som de så passade deras krav. Verktyget skulle vara enkelt och lättjobbat och resultatet skulle hålla tillräckligt hög klass. Därför valde VK till slut att samarbeta med ett företag utanför Göteborg som tagit fram lösningar för e-handel och även jobbar med olika medieföretag.

De har tagit fram en helt ny plattform för oss som har flera fördelar. Bland annat är den snabb att producera på. Alla publiceringssystem är helt integrerade och det tar bara en person knappt två timmar att göra hela tidningen.

Allt är inte klart trots att den ska lanseras i kväll. Kopplingarna till olika sociala medier är inte färdiga, inte heller funktionen som ska skicka ut push-notiser. Dessutom är annonsformaten inte färdiga.

Där har vi mycket att lära, hur bygger man annonser för den här typen av plattformar? Det handlar egentligen om en helt ny typ av yrke. Men då företaget som tagit fram verktyget också jobbar mycket med e-handelslösningar så finns det stora möjligheter, säger Ingvar Näslund.

De första tre månaderna kommer e-tidningen att tillgänglig för alla prenumeranter. Sedan bara för digitala- och premiumprenumeranter.

Ett av målen är att prenumeranterna ska vandra uppåt i värdekedjan.

Efter nyår kommer systertidningen Folkbladets version av e-tidningen.

På app-store går det redan nu hämta en tidning för provläsning. Sök på vk och e-tidning.

Ämnen i artikeln:

Västerbottens-Kuriren

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev