Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Vitryssland får repressiva presslagar

Publicerad: 7 Augusti 2008, 09:10

Vitrysslands president Aleksander Lukasjenka har undertecknat de nya presslagar som inskränker yttrandefriheten och ökar myndigheternas befogenheter i kontrollen av medierna.


Omvärldens protester har inte hjälpt: Vitrysslands nya presslagar innebär bland annat att internetbaserade medier kommer att kontrolleras av myndigheterna på samma sätt som tv, radio och tidningar.

I ett pressmeddelande säger Helsingforskommittén genom Erik Esbjörnson att det blir ”än viktigare för vitryska oberoende medier och människorättsförsvarare att hitta alternativa vägar för att sprida information. Det går att göra, för när förtrycket ökar så ökar också kreativiteten hos människor. Det har vi sett exempel på i andra repressiva stater, till exempel i Serbien på 1990-talet.”

Enligt Helsingforskommittén har det oberoende vitryska journalistförbundet BAJ bearbetat vitryska parlamentsledamöter för att få lagen stoppad, och erbjudit att ta fram en egen analys av effekterna av lagen.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.