Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag05.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Visst kan man lita på opinionsundersökningar

Att VLT, och dess associerade publikationer, nu väljer att blankt vägra presentera opinionsundersökningar är ett uppseendeväckande ställningstagande, som på intet sätt bidrar till ett bättre undersökningsklimat, skriver branschorganisationen SMIF i ett svar till Daniel Nordström.

Publicerad: 16 Februari 2018, 08:33

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

VLT

I en debattartikel på tidningen Medievärlden går VLT:s utgivare Daniel Nordström ut och säger att de inte kommer publicera några opinionsundersökningar under årets valår eftersom de inte går att lita på. Men branschorganisationen SMIF menar att det visst går att lita på svenska opinionsundersökningar, dessutom är opinionsundersökningar ett viktigt verktyg i ett fungerande demokratiskt samhälle.

De senaste åren har det varit mycket diskussion kring hur väl det går att lita på opinionsundersökningar. Samtidigt har undersökningsföretagen sett vikande svarsfrekvens, vilket ytterligare bidrar tillsvårigheten att få tillförlitliga svar, i alla fall om man bara använder sig av traditionella datainsamlingsmetoder. Detta skrev Demoskops Anders Lindholm och Peter Santesson i DN Debatt för bara en månad sedan.

Att presentera tillförlitliga undersökningar är något som alla seriösa undersökningsföretag strävar efter, i synnerhet under ett valår när förändringar i tiondels procentenheter kan leda till stora debatter. Det har skett mycket metodutveckling sedan valet 2014, och dagens opinionsundersökningar är mer anpassade för att mäta opinioner i dagens samhälle.

Att VLT, och dess associerade publikationer, nu väljer att blankt vägra presentera opinionsundersökningar är ett uppseendeväckande ställningstagande, som på intet sätt bidrar till ett bättre undersökningsklimat. Snarare blir det ett förnekande av den utveckling som skett, och som fortfarande sker, och samtidigt ett hot mot den demokratiska processen. I ett fungerande, demokratiskt samhälle fyller opinionsundersökningar ett viktigt syfte i kommunikationen mellan samhällsmedborgarna och landets valda representanter. Att undanhålla sådan information riskerar därför att skapa ökad förvirring och minskar öppenhet och dialog i samhället.

Det är givetvis ett ställningstagande som det står Daniel Nordström fritt att göra för de tidningar där han är redaktör (Vestmanlands-tidning, Bergslagsbladet/Arboga-tidning, Nortelje-tidning, Sala Allehanda, Fagersta-posten och Nynäshamnsposten). Men han drar felaktiga slutsatser när han menar att det, baserat på uppfattningen att internationella undersökningar inte prickat rätt, inte går att lita på svenska opinionsundersökningar. Bilden av de internationella undersökningarnas bristande precision är till del felaktig, men än mer galet är att, baserat på andra mätningar, dra slutsatser om hur det fungerar i Sverige. I Sverige har opinionsundersökningar alltid legat mycket nära det faktiska valresultatet, och med den stora metodutveckling som skett de senaste åren är det både orättvist och orimligt att hävda att de är att betrakta som spekulationer.

Som representanter för den svenska undersökningsbranschen menar vi därför att det visst går att lita på opinionsundersökningar. De är dessutom viktiga för att stimulera en öppen och ärlig debatt i vårt svenska demokratiska samhälle, något som vi tror de flesta tycker är eftersträvansvärt.

Mattias Strandberg, Generalsekreterare SMIF

Karin Nelsson, Styrelseordförande SMIF

Axel Andén

Tidigare inlägg i diskussionen

Isobel Hadley-Kamptz: Bristande statistikkunskap går ut över politikbevakningen

Novus vd: Redaktionernas feltolkningar är problemet

VLT:s chefredaktör: Valår – då säger vi nej till opinionsundersökningar

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

VLT

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.