Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Virtanen kräver TV4 på 225.000

Publicerad: 21 maj 2019, 05:30

Fredrik Virtanen. Foto: Press/ Micke Grönberg/Sveriges Radio

Fredrik Virtanen kräver TV4 på 225.000 kronor för förtal samt att ett antal klipp avpubliceras. Annars avser han anmäla fallet till Justitiekanslern. ”Medier misshandlar människor, men vill inte ersätta skadan”, säger han.


Ämnen i artikeln:

TV4Fredrik VirtanenCasten Almqvist

Förra sommaren fällde Pressens opinionsnämnd (PON) tidningarna Arbetaren, Expressen och Svenska Dagbladet för att ha åsamkat Fredrik Virtanen ”oförsvarlig publicitetsskada” genom att publicera beskyllningar om att han skulle ha sextrakasserat ett dussin anonyma kvinnor.

I augusti framställde Virtanen krav på ersättning för publicitetsskadan till ett antal större medieföretag. Enligt Medievärldens källor har flera av dem förlikats kring en ersättningsnivå, vilket Virtanen på en sms-fråga inte vill kommentera. Sekretess är regel i förlikningsavtal.

TV4 publicerade i stort sett samma information som fälldes av PON, synbarligen utan egen research. Fredrik Virtanen skrev då till TV4:s vd Casten Almqvist och krävde 225.000 kronor, vilket TV4 vägrat att betala. Nu förnyar Fredrik Virtanen sitt krav och hotar att annars anmäla TV4 till Justitiekanslern.

”Anklagelserna som TV4 publicerat har tagit heder och ära av mig; hela mitt liv har slagits sönder, både professionellt och privat. Dessutom har de publicerade uppgifterna fått särskilt stor spridning eftersom de publicerats på tv4.se”, skriver han i kravbrevet till TV4.

Fredrik Virtanen presenterade nyligen sin bok ”Utan nåd”, där han går till storms mot mediernas drevlogik och beskriver den enskildes utsatthet.

– Medierna misshandlar människor för att tjäna pengar. Sedan kryper de under en sten i stället för att i någon mån ersätta skadan. Boken handlar om den drabbades Kafka-tillvaro, säger han till Medievärlden.

Medievärlden har frågat TV4:s presschef Charlie Forsberg hur företaget ställer sig till Fredrik Virtanens krav, utan att få något svar.

Leif Holmkvist

reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.