Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Viralgranskaren släpper bok

Publicerad: 2 Mars 2018, 06:15

Metro-journalisterna Åsa Larsson och Linnéa Jonjons, medgrundare till Viralgranskaren.

På måndag släpper Metros Viralgranskaren en handbok som ska ge konkreta tips och verktyg kring hur man bäst navigerar på nätet.


Ämnen i artikeln:

Metro

Bakom boken Viralgranskarens handbok – om källkritik och självförsvar på nätet för att hjälpa dig att bli mer källkritisk står Metro-journalisterna Linnéa Jonjons och Åsa Larsson. Den första redaktionschef på Metro och den senare redaktör på Viralgranskaren. Tillsammans med journalisten Jack Werner startade de faktainitiativet år 2014. Samma år belönades trion med Stora journalistpriset i kategorin Årets förnyare.

”Under de snart fyra åren som vi drivit Viralgranskaren har vi fått en inblick i hur den svenska fejkarenan ser ut, vilka det är som luras på nätet och hur bluffar sprids. I boken ger vi en överblick över fejkade historier, felaktig eller missvisande information och rykten som spridits bland svenska nätanvändare och ger en mängd tips på hur du kan kolla upp skumma saker du sett på nätet. Ifrågasätt, kolla upp och var nyfiken!”, säger Linnéa Jonjons och Åsa Larsson.

Boken tar också upp vilka som luras och hur man kan skydda sig.

”Det är viktigt att tänka källkritisk för sin egen skull, men även för sina vänners skull. Det du delar påverkar dem och detsamma gäller tvärtom. Det är inte fult att ifrågasätta något som en vän eller släkting delat, utan det är alltid en vinst om vi får lära oss något”, säger Linnéa Jonjons och Åsa Larsson.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Metro

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.