Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Viralgranskaren blir återkommande gäst i Nyhetsmorgon

Publicerad: 21 februari 2017, 09:40

Nyhetsmorgon samarbetar med Metros prisbelönta projekt Viralgranskaren.

Nyhetsmorgon och Metros prisade projekt Viralgranskaren inleder ett längre samarbete för att hjälpa tittarna att avslöja falska nyheter.


Ämnen i artikeln:

NyhetsmorgonMetro

Spridningen av falska nyheter och konsekvenserna av dessa är en stor utmaning för medier runt om i världen just nu. Men att bedöma en källas trovärdighet eller sanningshalten i specifika påståenden är inte alltid lätt, varken för medier eller privatpersoner. Därför inleder nu Nyhetsmorgon och Viralgranskaren ett stående samarbete som ska hjälpa tittarna att tillämpa källkritik och avslöja falska nyheter.

– Det känns jätteroligt att få möjligheten att nå ut till Nyhetsmorgons alla tittare. Och vi är väldigt glada över att Nyhetsmorgon – precis som vi – tycker att det här är ett viktigt ämne, säger Metros redaktionschef Linnéa Jonjons till Medievärlden.

Hennes upplevelse är att källkritik aldrig varit så aktuellt som nu:

– Och det är en sak att vi inom medierna arbetar källkritiskt. Men jag tror också att det – mer än någonsin tidigare – är viktigt att man även som läsare tänker källkritiskt.

Samarbetet innebär att Hugo Ewald, redaktör på Viralgranskaren, varannan vecka gästar Nyhetsmorgon för att dela med sig av konkreta tips och verktyg för hur privatpersoner kan tänka mer källkritiskt. Ewalds besök kommer att vara återkommande hela vägen fram till och under valrörelsen 2018.

Det senaste året har förekomsten av – och debatten om – falska nyheter intensifierats. Hur har den diskussionen påverkat ert arbete?

– Just falska nyheter är en specifik kategori som vi tittar på. Kanske en extra viktig, men inte den enda, säger Linnéa Jonjons och fortsätter:

– Men vi märker att fler vänder sig till oss och tipsar om saker. Och att vi i större utsträckning blir tillfrågade om att medverka i sammanhang som det här.

Anna Maxe, producent på Nyhetsmorgon, uttrycker också förväntan över samarbetet i ett pressmeddelande:

”Det känns jättekul att vi har inlett det här samarbetet med Metros Viralgranskaren, som gör ett så bra och viktigt jobb med att lära ut källkritik. Vi på Nyhetsmorgon är väldigt glada att vi kan hjälpa våra tittare att genomskåda de falska nyheter som allt lättare får spridning i och med sociala medier. Att samarbetet också ska pågå till och med nästa riksdagsval, när mängden budskap och propaganda kan förväntas öka rejält är också oerhört viktigt.”

Viralgranskaren startade i mars 2014 och uppdraget är att undersöka och uppskatta sanningshalten i saker som sprids och delas på sociala medier. Viralgranskaren har prisats med Stora journalistpriset i kategorin ”Årets förnyare” samt Föreningen Vetenskap och Folkbildnings pris ”Årets folkbildare”.

Den 13 mars, i samband med Viralgranskarens tre års-dag, arrangerar Metro Källkritikens dag på Kulturhuset i Stockholm.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

NyhetsmorgonMetro

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.