lördag1 april

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Vinnarna i MegAward

Publicerad: 28 september 2017, 05:01

Mattias Beijmo, Annah Björk, Frida Söderlund och Emma Fägerwall var några av dem som fick ta emot priser under MegAward. Foto: Natalie Greppi.

I går kväll korades vinnarna av MegAward på årets upplaga av Mediedagarna i Göteborg.


Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Vinnare i kategorin Årets förnyare är utställningen I am alive.

Motiveringen lyder: När närhetsprincipen inte håller längre behöves storytelling utvecklas för att nå ut med journalistiken. Data blir då ett verktyg för att teckna bilden av hur det verkligen är. Genom interaktivitet och visualisering kan journalistik bli världsunik i ett format som mediekonsumenten är beredd att betala för. Vinnarens användning av GPS-positioner, sms, chattmeddelanden och bilder beskriver hur farlig flykten över Medelhavet i överfyllda gummibåtar är. Vinnaren väcker empati och engagemang, Annah Björk och Mattias Beijmo visar vägen för modern journalistik där berättandet, data och analys är kärnan.

Vinnare i kategorin Årets normbrytare är Aftonbladet-projektet Mitt ID.

Motiveringen lyder: Genom att utnyttja sin breda plattform för att nå ut till svenska folket har årets normbrytare satt fokus på en grupp människor som sällan får utrymme i svenska medier. I en mångfacetterad rapportering bestående av video, text och interaktiv chatt har vi fått följa med i hur det är att vara ung transperson i Sverige idag. Bakom projektet står Olivia Svenson, Frida Söderlund, Emma Fägerwall, Anna Tärnhuvud, Linn Ogelid, Lisa Sjösten, Jenny Bunnel och Jonathan Perlmann.

Vinnare i kategorin Årets raket är Youtubern, instagrammaren, twittraren och influencern Linn Ahlborg.

Motiveringen lyder: Årets raket tilldelas i år någon som förkroppsligar hela den mediemaktförflyttning som länge pågått. Årets raket är nyss fyllda 18 år, bor i Gävle och har på kort tid skapat en dominerande Youtubekanal och Instagramkonto och det senaste året även klättrat upp i toppskiktet på Twitter. Allt genom att ”bara vara sig själv”. Hennes liv är innehållet och framtiden är – vad hon än vill.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev