Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag28.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Vinnare i Guldbladet

Publicerad: 20 Maj 2011, 07:36

Igår avgjordes Sveriges Uppdragspublicisters tävling Guldbladet. Här är alla vinnarna och vinnarmotiveringarna:


Ämnen i artikeln:

Guldbladet

Bästa Kundtidning [business-to-business]

Guldblad 2011: 151 – Edita och JG Communication

Motivering: Spännande, intressant och mycket läsvärt i artiklar med basen i kommunikationsfrågor. Allt snyggt blandat med kul trender och nyheter. Fantastiskt bildmaterial som höjer läsvärdet. En annorlunda och vacker tidning som tar ett vidare grepp och ger kunderna kunskap och inspiration.

Silverblad 2011: En bättre värld – Vasakronan och Intellecta Corporate

Bästa Kundtidning [konsument]

Guldblad 2011: Volvo Life – Volvo Personbilar Sverige och Tidningskompaniet

Motivering: Det här är en tidning som vill förstärka relationen till kunderna och inspirera till fortsatta köp. Och den lyckas med det en större andel av läsarna besöker återförsäljare och inspireras att välja samma varumärke nästa gång. När man öppnar tidningen möter man en väluppfostrad interiör full av finesser och smarta detaljer. Sedan mullrar den igång på ett förtroendeingivande sätt och rullar säkert iväg rakt ut i livet.

Silverblad 2011: Buffé – ICA AB och OTW

Bästa Medlems-, organisationstidning

Guldblad 2011: Skog & Industri – Skogsindustrierna och Kung & Partners

Motivering: Ett behagligt och intresseväckande bildspråk, spännande design och ett trovärdigt innehåll gör att tidningen skapar mersmak för läsaren. Med en konsekvent hög kvalitet och disposition sticker just den här tidningen ut till branschens nytta.

Silverblad 2011: Stim-Magasinet – Stim och Spoon Publishing

Bästa Nykomling/Omgörning

Guldblad 2011: Fixa Själv – Clas Ohlson/Bonnier och Spoon Publishing

Motivering: En tidning som på ett inspirerande, metodiskt, och lekfullt sätt  tipsar och förklarar hur kunderna bäst använder företagets produkter.  Resultatet blir en tidning som både säljer lösnummer, säljer annonser och kraftigt ökar försäljningen i företagets butiker. Tre rätt av tre möjliga.

Silverblad 2011: Reumatikervärlden – Reumatikerförbundet och A4

Bästa Formgivning

Guldblad 2011: 151 – Edita och JG Communication

Motivering: Inspirerande och rolig med moderna signaler i sitt formspråk och som med ett smart utnyttjande av omslagets försäljningsmöjligheter gör läsaren nyfiken. Dessutom typsnittssäker vilket gör att tidningens många olika avdelningar håller ihop. Ett mycket kraftfullt bildspråk och illustrationer som spänner över tid.

Silverblad 2011: More Fun – Praktikertjänst AB och Åkesson & Curry

Bästa Bok

Guldbladet 2011: Axel Johnsons bok om drivkrafter – Axel Johnson AB och Spoon Publishing

Motivering: Den här boken vill kommunicera uppdragsgivarens värderingar för att bygga en intern företagskultur i en verksamhet med en lång historia fylld av olja, asfalt, mörka kostymer och strama herrar med imponerande titlar. Nu är dock tiden en annan. Läsaren möts av en konsekvent och rapp form som återkommer även i annan kommunikation, snygga bilder och ett omsorgsfullt fokus på medarbetare i vardagen. Genom storytelling får vi lära känna bland annat Linnéa, Karolina och Arja och därigenom också en koncern med många olika verksamheter och inte bara Axel Johnsons drivkrafter.

Silver 2011: Sveriges nya landskapsrätter – ICA AB och OTW

Bästa Omslag [publikens pris]

Guldblad 2011: Icas Goda Affärer – ICA Sverige AB och Intellecta Publicisterna

Silverblad 2011: Verve – SEB och Tidningskompaniet

Bästa nyhetsbrev

Guldblad 2011: Nyhetsbrev Akademiska Hus – Akademiska Hus och Tidningskompaniet

Motivering: Med hög ambition lyfter nyhetsbrevet allmänt intressanta ämnen med en stark regional touch och en krönikerande chef som anstränger sig. Eller rättare sagt sex chefer och sex regionala exempel, för här jobbar man på den geografiska identiteten på ett editionerande sätt som stora delar av den etablerade pressen inte orkar göra längre.

Silverblad 2011: InfoTorg News – InfoTorg och Redaktörerna

Bästa Journalistik

Guldblad 2011: Reumatikervärlden – Reumatikerförbundet och A4

Motivering: För en hög journalistisk svansföring rakt igenom, där det självständiga redaktionella arbetet känns genuint. Såväl urval, texter, bilder och illustrationer talar direkt till målgruppen om svåra skeenden, glädje och den hjälp som kan finnas att få. För att den hjälper sina läsare att bättre hantera sin sjukdom.

Silverblad 2011: Motor – Motormännen och OTW

Bästa Intern-, personaltidning

Guldblad 2011: Axel – Green Cargo  och OTW

Motivering: Med en blandning av klassiska personifierande reportage och övergripande nyhetsartiklar tillsammans med ett nyskapande och kreativt innehåll skapar tidningen en genuin relation till medarbetarna. Tidningen lyckas hålla en tjusig balans mellan det informativa och det intressanta.

Silverblad 2011:  Fokus – Samhall och Kung & Partners

Bästa Årsredovisning

Guldblad 2011: Jakten på den mänskliga faktorn – If och Tidningskompaniet

Motivering: Går det att göra rätt om att göra fel?

Ett snyggt försök i den vägen ger läsaren en ganska skrytfri bild av ett jättestort bolag som i årsberättelsens form ger siffernödtorft och samtidigt fylligt skildrar vad den mänskliga faktorn egentligen är. I ett snyggt och genomtänkt paket dessutom.

Silverblad 2011: Axel Johnson AB 2009 – Axel Johnson AB och Spoon Publishing

Bästa Mobila kommunikation

Guldblad 2011: Volvo Trucks Magazine – Volvo Lastvagnar och Tidningskompaniet

Motivering: Den här applikationen är både elegant och redaktionellt intressant. Den tar tillvara på plattformens alla tekniska möjligheter och är långt mycket mer än en iPad-kompatibel PDF. Ett magasin att både ”smeka och dutta”. Med humor och elegans blir applikationen till en njutning för lastbilsentusiaster. Första pris i Guldbladets kategori ”mobil kommunikation” går därför till Tidningskompaniets iPad-applikation ”Volvo trucks magazine”.

Silverblad 2011: Sats – SATS Norden och Spoon Publishing

Bästa Webbtv

Guldblad 2011: Onoff – Hemma hos… – Onoff och OTW

Motivering: På ett lekfullt och underhållande sätt gör denna webb-TV-serie oss både informerade och inspirerade. Detta utan att upphovsmannen sticker under stol med sina några kommersiella ambitioner. Produktionen bevisar att framtidens medieunderhållning inte nödvändigtvis har ett klassiskt medieföretag som avsändare.

Silverblad 2011: Axel Johnsons kortfilmer om drivkrafter – Axel Johnson AB och Spoon Publishing

Bästa Webbkommunikation

Guldblad 2011: www.piratforlaget.se – Piratförlaget och Tidningskompaniet

Motivering: Avsändaren av den här sajten skulle kunna nöjt sig med att ha producerat en ordinär sida med företagsinformation. Istället skapar man en redaktionell produkt som gör besökaren nyfiken, engagerad och inspirerad. Man använder sig av en multimedial palett med text, stillbild och rörligt och man vågar sig på att interagera med sin publik. Tack för att ni gör alla bokälskare än mer lässugna!

Silverblad 2011: TT-gruppen – TT-Gruppen och Uppdragsmedia

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Guldbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.