Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag06.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Villkorlig dom för dödshot mot Aftonbladet-reportrar

Publicerad: 9 Maj 2017, 07:20

Lisa Bjurwald. Foto: Linnéa Kihlström

Den kvinna i 55-årsåldern som hotat två reportrar på Aftonbladet döms för olaga hot av Stockholms tingsrätt. Påföljden blir en månads villkorlig dom och dagsböter. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Det var i augusti förra året som två kvinnliga reportar på Aftonbladet fick ta emot hotbrev i sin mejlkorg. Innehållet var aggressivt och bestod bland annat av hot om sexuellt våld.

Bakom mejlen stod en då 54-årig kvinna som är bosatt i Norrland. Det kunde Aftonbladets IT-avdelning spåra i samband med att en polisanmälan gjordes. I februari väcktes åtal mot kvinnan – som erkänner gärningen men förnekar brott. Och i förra veckan ställdes hon inför rätta. Åklagaren Malin Arentoft yrkade på ett kortare fängelsestraff eftersom hon anser att gärningen är synnerligen allvarlig – och ett hot mot demokratin – då den riktats mot journalister.

I dag meddelades domen av Stockholm tingsrätt. Kvinnan fälls för olaga hot (4 kap 5 §) vid två tillfällen. Brottet har ett straffvärde på en månads fängelse. Då kvinnan inte tidigare är dömd för något våldsbrott samt eftersom tingsrätten inte befarar att hon kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet blir påföljden villkorlig dom och 40 dagsböter å 50 kronor.

Tingsrätten skriver i sin bedömning att det är uppenbart att det den tilltalade skrev i mejlen utgör hot som varit sådana att målsägandena ”kunde förväntas känna allvarlig rädsla för sin personliga säkerhet”. Vidare konstaterar tingsrätten att hot mot journalister är ett hot mot demokratin.

Lisa Bjurwald, som är en av målsägande, välkomnar domen:

– Jag är så glad och lättad. Om hon inte blivit fälld hade det skickat en katastrofal signal till andra journalister och författare. Men domen går i linje med ett uppvaknande hos myndigheter och rättsväsende som jag tycker mig se.

Särskilt glad är hon över tingsrättens formulering om att gärningen är ett hot mot demokratin.

– Jag är väldigt glad att den finns med i bedömningen. För journalistyrket är helt centralt här. Det är därför hon har valt ut oss. Vi representerar något negativt för henne och därför vill hon vill skrämma oss till tystnad.

Lisa Bjurwald understryker vikten av att fortsätta anmäla alla hot mot journalister:

– Vi får aldrig vänja oss vid detta. Branschen måste fortsätta reagera med förfäran när sådant här händer. Hot får aldrig normaliseras utan ska alltid polisanmälas.

Eftersom fängelse ingår i straffskalan för brottet ska den nu dömda kvinnan också betala en avgift om 800 kronor till brottsofferfonden.

Transparens:
Lisa Bjurwald är delägare i Medievärlden och tidigare medarbetare på redaktionen.

Läs också

Åklagaren yrkar på fängelse för hot mot Aftonbladet-reportrar

Åtalas för dödshot mot Aftonbladet-reportrar

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.