Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.05.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Vill se ny lagstiftning för drönare

Publicerad: 1 Mars 2017, 09:11

Drönare. Foto: Pixabay

Riksdagen förväntas göra ett tillkännagivande om en ny drönarlagstiftning och riksdagsledamoten Erik Ottoson (M) anser att den nuvarande lagstiftningen är föråldrad.


Ämnen i artikeln:

RiksdagenDatainspektionen

Trafikutskottet har gjort ett utskottsbetänkande gällande en ny drönarlagstiftning. Riksdagen förväntas inom kort tillkännage behovet av en modern lagstiftning och nationell strategi gällande drönare för regeringen.

– Den nuvarandra lagstiftningen utgår inte från hur det faktiskt ser ut i dag. Den skrevs i en tid då den föregående regeringen försökte vara framåtblickande – innan tekniken var på plats, säger riksdagsledamoten Erik Ottoson (M) till Medievärlden.

– Ingen tar ett helhetsansvar, olika myndigheter har hand om olika delar. Exempelvis har Datainspektionen hand om kameralagstiftning, Transportstyrelsen ger ut tillstånd att flyga och man måste kolla med Luftfartsverket om man ska flyga inom vissa kontrollzoner, som flygplatser.

Vad är era förhoppningar kring den nya lagstiftningen?

– Teknikutvecklingen är en avgörande del i den nya lagstiftningen, till exempel hastighetsaspekter och hur drönaren transporteras från punkt a till punkt b. Man behöver även ta ut kamerorna ur kameraövervakningens lagstiftning och sätta in dem i en allmän lagstiftning.

– Sverige ska kunna vara ett föregångsland inom den här tekniken eftersom vi har en kunskapsintensiv arbetsmarknad. Finns det ingen nationell strategi bakom lagstiftningen kommer någon annan bli föregångslandet, säger Erik Ottoson.

– Vi kan bli det första landet som får drönare och lufttrafik att samexistera.

Ämnen i artikeln:

RiksdagenDatainspektionen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.