Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Vill ingjuta mod i Lettlands journalister

Publicerad: 12 Maj 2011, 07:20

Sedan Bonnier sålde Diena har hopplöshetens brett ut sig bland Lettlands journalister. Hans Månson hoppas att Centre for Media Studies i Riga, finansierat av Anders stiftelse, ska bli en motkraft.


Såväl tidningar som radio och tv kontrolleras överlag av oligarker som styr över det redaktionella innehållet. Ägarförhållandena är oftast ytterst oklara och sedan Bonniers sålde den sista oberoende dagstidningen Diena till en okänd ägarstruktur 2009 har hopplösheten brett ut sig bland landets journalister. Som om det inte vore nog har Lettlands läsare, lyssnare och tittare litet förtroende för medierna och det förekommer att journalister tar emot mutor för att skriva artiklar.

Få saker är så skadliga för ett samhälle som korruption. I den mån man kan göra någonting för att minska den så är det av godo. Vi vill ingjuta mod och inspiration hos de lettiska journalisterna och hjälpa dem med vidareutbildning och nätverkande, säger Hans Månson.

Centre for Media Studies i Riga arbetar sedan starten 2009 för att stödja och vidareutbilda Lettlands journalister och förbättra förutsättningarna för nya fristående medier.  Centretarrangerar workshops och utbildningar for journalister i bland annat undersökande journalistik, upphovsrätt, publicistik, yrkesetik, marknadsekonomi och näringslivsjournalistik. Under tre veckor i maj kommer centret dessutom att gästas av Fulbrightprofessorn Deborah Nelson från University of Maryland. Centret anordnar också mer spontana kurser som styrs av aktuella händelser i branschen.

När en lettisk journalist blev utsatt för husrannsakan av landets säkerhetspolis anordnade man en kurs i kryptering av datorer och e-post, säger Hans Månson.

Det är tack vare en omfattande donation från Anne-Marie och Gustaf Anders stiftelse för medieutbildning och medieforskning, som mediacentret har kunnat startas. Verksamheten är beroende av fler donationer för att kunna överleva på längre sikt men trots osäkerheten är planerna för framtiden många.

Vi planerar att anordna ett sommaruniversitet nästa sommar. Trots att inget är spikat har vi börjat med grundjobbet och står i kontakt med City University of London som vi hoppas ska kunna hjälpa oss med bra lärare, säger Månson som är noga med att betona att centret inte vill kliva in som någon imperialist som ska lära letterna hur man gör.

Vi vill hjälpa och stötta men de ska göra jobbet såklart. Vi hjälpte till med att starta en pressklubb genom att dra ihop lite folk. Sen gick det av sig själv, en förening bildades och vi backade, berättar Månson.

Nu ligger stort fokus på att nå journalisterna men i framtiden hoppas Hans Månson och Anders Alexanderson att centret ska kunna nå även de lettiska arbetsledarna.

Vi vill också börja titta på ägarförhållandena i branschen, försöka få fram vem som styr vad och därigenom väcka opinion.

Hans Månson medger att arbetet ibland känns hopplöst eftersom situationen för landets medier är mer eller mindre låst. Men när det känns motigt brukar han tänka på vad Gavin MacFadyen vid brittiska Bureau of Investigative Journalism, en gång sa:

If you can get two of them to create some trouble, its worth it. Det är lite så man måste se det. Det handlar om ett långsiktigt arbete.

Is there a motivation fee?

mvredaktion

Korruptionen i Baltikum

En ny rapport ”Shadow Economy Index” redogör för korruptionen i de  baltiska länderna, och vilka effekter den får. Indexet och rapporten har  gjorts i samarbete med  European Council for Small Business and  Entrepreneurship.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.