Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Vill ge de anställda pengarna från försäljningen

Publicerad: 2 November 2010, 08:21

Norrbottens-Kurirens stiftelse vill dela ut pengarna från försäljningen av tidningen till de anställda. Kammarkollegiet är tveksamt.


Styrelsen för Stiftelsen Norrbottenspress vill avveckla stiftelsen och ge pengarna till de som var anställda innan tidningen såldes till Norrköpings Tidningar 2007.

Enligt stiftelsens ordförande Olof Widman handlar det om cirka 15 miljoner kronor som skulle fördelas på ett 70-tal personer.
När stiftelsens startade 1966 var syftet att stärka Norrbottens-Kuriren i kampen mot de socialdemokratiska konkurrenterna Norrländska Socialdemokraten och Piteå-Tidningen. När nu NSD och Norrbottens-Kuriren har samma ägare, Norrköpings Tidningar, är det ingen poäng att ha kvar en stiftelse med ett sådant mål, anser styrelsen.

I ett sådant läge är det ”uppenbart att stiftarna ansåg att behållningen skulle komma medarbetare vid Norrbottens-Kuriren till del”, skriver stiftelsens styrelse till Kammarkollegiet.

Kammarkollegiet är dock tveksamt till en sådan stadgeändring, och har föreslagit en marginell ändring, att byta ordet ”trygga” till ”främja” där det står att stiftelsen ska ”trygga utgivningen av tidningen Norrbottens-Kuriren samt att o?vervaka att tidningen redigerades i klart borgerlig anda.”

Hur man skulle kunna göra det är något som vi funderar på just nu. Det gäller att se om det finns några kreativa lösningar, säger Olof Widman.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.